Ένας στους 4 παγκοσμίως πιστεύει σε δεισιδαιμονίες. Οι πιο φανατικοί προληπτικοί είναι οι ναυτικοί και οι ψαράδες. Δεκάδες προλήψεις που έχουν σωθεί μέσα στους αιώνες και όλες έχουν μια ιστορία από πίσω.
Μια από τις πιο γνωστές δεισιδαιμονίες της θάλασσας είναι ότι πάνω σε ένα σκάφος δεν πρέπει να υπάρχουν μπανάνες. Ακόμα και σε σκάφη που λείπουν πού καιρό από τη στεριά και ψαρεύουν για μέρες και μέσα στις προμήθειες τους υπάρχουν πάντα λαχανικά και φρούτα, η μπανάνα δεν είναι μέσα στο μενού.
Η δεισιδαιμονία έχει τις ρίζες της στα χρόνια που οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι μετέφεραν προμήθειες στη νέα ήπειρο που ανακαλύφθηκε, την Αμερική.
Επειδή τα πλοία που μετέφεραν φρούτα και ευπαθή προϊόντα έπρεπε να κινούνται γρήγορα και δεν είχαν χρόνο για ψάρεμα έμεινε η πεποίθηση ότι πλοίο με μπανάνες ψάρια δεν πιάνει.
Άλλοι μελετητές ρίχνουν το φταίξιμο για τη δεισιδαιμονία της μπανάνας στο ότι πολλά από τα πλοία που επέστρεφαν με το δημοφιλές φρούτο από την Καραϊβική δεν έφταναν στην Ευρώπη και βυθίζονταν, κυρίως όμως γιατί έπεφταν σε κυκλώνες που τότε δεν γνώριζαν.
Τέλος έχουν καταγραφεί θάνατοι από το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται όταν η μπανάνα αρχίζει και σαπίζει. Έτσι αν σε ένα κλειστό χώρο κοιμόταν κάποιος δίπλα στο φορτίο με τις μπανάνες δηλητηριαζόταν και τον έβρισκαν νεκρό την επόμενη ημέρα.