Μέχρι σήμερα, η Μποτσουάνα ερχόταν στη μνήμη των περισσότερων κάθε τέσσερα χρόνια, δηλαδή στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Δέκα χρόνια πριν, απασχόλησε ξανά τα ΜΜΕ – κυρίως τα αθλητικά – καθώς προκρίθηκε για πρώτη φορά στο Κόπα Άφρικα και μάλιστα αήττητη.
Σήμερα, είναι πρώτο θέμα σε διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ, καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού έχει προέλευση αυτή τη μικρή χώρα της νότιας Αφρικής.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για το κράτος που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο ελεύθερα της Αφρικής, είναι κορυφαίος προορισμός για σαφάρι και η οικονομία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με… την εξόρυξη διαμαντιών;
Σημειώνεται, ότι η Μποτσουάνα – που μέχρι σήμερα μετρά 2.416 απώλειες από τον κορονοϊό και 195.000 κρούσματα συνολικά – είναι μικρή σε πληθυσμό, όχι σε έκταση, και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες του πλανήτη, με πληθυσμό 2.410.338 – σύμφωνα με απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2021 – σε έκταση 581.730, καθιστώντας την σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.
Μόλις το 10% του πληθυσμού κατοικεί στην πρωτεύουσά της, την Γκαμπορόνε, πόλη που απέχει 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα της χώρας με τη Νότια Αφρική. Το 70% της Μποτσουάνα καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι.
Κάποτε η Μποτσουάνα ήταν μία από τις πιο φτωχές χώρες στο κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 70 δολαρίων το χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά μεταμορφώθηκε σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 16.400 δολαρίων το χρόνο το 2013.
Το όνομά της κατοχυρώθηκε μόλις το 1960, όταν έπαψε να είναι βρετανικό προτεκτοράτο. Παλιότερα, μπέρδευε περισσότερο η ονομασία του κράτους, καθώς λεγόταν «Μπετσουαναλάνδη».
Η οικονομία της Μποτσουάνα είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία της Νότιας Αφρικής και σε αυτήν κυριαρχούν τα ορυκτά (κυρίως διαμάντια), ο τουρισμός και η κτηνοτροφία. Μεγάλο μέρος της χώρας καλύπτεται από άγρια φύση και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης.
Το 1986 υπήρχαν έξι μεγάλα εθνικά πάρκα και 40 ελεγχόμενες οργανωμένες περιοχές για φωτογραφήσεις και έξι περιοχές για σαφάρι και κυνήγι. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού είναι 62,2 χρόνια (58,9 χρόνια οι άνδρες και 65,5 οι γυναίκες). Το εθνόσημο της Μποτσουάνα καθιερώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1966, μαζί με το όνομά της.
Ο κεντρικός θυρεός στηρίζεται από δύο ζέβρες. Το σχήμα του θυρεού είναι ίδιο με το σχήμα των παραδοσιακών ασπίδων στην ανατολική Αφρική. Στο πάνω μέρος της ασπίδας υπάρχουν 3 γεωργικοί τροχοί, σύμβολο της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με το Freedom House – έναν οργανισμό που διεξάγει έρευνα και υπεράσπιση για τη δημοκρατία, την πολιτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα – η Μποτσουάνα είναι μια από τις οκτώ μόνο χώρες στην Αφρική που μπορούν να περιγραφούν πραγματικά ελεύθερες. Οι άλλες είναι η Σενεγάλη, η Γκάνα, η Τυνησία, το Πράσινο Ακρωτήριο, η Ναμίμπια και η Νότια Αφρική.
Έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων στον κόσμο
Οι ελέφαντες έχουν υποφέρει πολύ όλα αυτά τα χρόνια, με τους λαθροκυνηγούς να απειλούν να τους οδηγήσουν στην εξαφάνιση. Οι προσπάθειες της Μποτσουάνα κατάφεραν να διατηρήσουν τους πληθυσμούς σταθερούς, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να βρίσκεται στο εθνικό πάρκο Chobe.
Κατέχει ένα από τα Επτά Θαύματα της Αφρικής
Και έχει το όνομα «Δέλτα του Οκαβόντο». Το Δέλτα εκτείνεται σε 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το μεγαλύτερο εγχώριο δέλτα στον κόσμο. Παρέχει ένα ζωτικό βιότοπο, αποτελούμενο από τον μαύρο ρινόκερο, την κηλιδωτή ύαινα, τον κροκόδειλο του Νείλου και πολλά άλλα. Ήταν η 1000η εγγεγραμμένη τοποθεσία στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες αλυκές στον κόσμο
Και είναι ό,τι έχει απομείνει από τη λίμνη Makgadikgadi, η οποία κάποτε κάλυπτε μια έκταση τόσο μεγάλη όσο η Ελβετία. Καλύπτει μια έκταση 12.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και διασχίζεται με άλογα ή ποδήλατα. Το βράδυ κάνουν την εμφάνισή τους ζέβρες και αγριολούλουδα.