Πολύ σοβαρή η κατάσταση της μικρής φάλαινας που εντοπίστηκε στον Άλιμο, η οποία έχει μεγάλους τραυματισμούς, αλλά και παθολογικά προβλήματα σύμφωνα με ενημέρωση που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τι έδειξαν οι εξετάσεις

«Πολύ σοβαρή κρίνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των πρώτων αιματολογικών εξετάσεων, η κατάσταση της υγείας της φάλαινας που εκβράστηκε νωρίς το πρωί στα αβαθή της παραλίας του Αλίμου.

Από την λεπτομερή κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. Έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και ιολογικών εξετάσεων για τη διερεύνηση και πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων. Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία.

Αναμένονται τα αποτελέσματα ιολογικών και άλλων εξιδεικευμένων εξετάσεων από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Στο θηλαστικό χορηγείται υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το ζώο παρακολουθείται στενά, ενώ οι αιματολογικές καθώς και οι βιοχημικές εξετάσεις θα επαναληφθούν απόψε το βράδυ και αύριο το πρωί».

Το πρωί στον Αλιμο βρέθηκε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυρας ο οποίος εξήγησε το είδος του κήτους, περιέγραψε πώς γίνεται η εξέτασή του και είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή υποφέρει».

Λίγες πιθανότητες διαβίωσης για τη μικρή φάλαινα που βρέθηκε στον Αλιμο δίνει και η Υδροβιολόγος Ωκεανογράφος Αιμιλία Δρούγα, μία εκ των ιδρυτών του ερευνητικού κέντρου «Αρίωνας», για την διάσωση και περίθαλψη των Κητωδών στη χώρα.

Πώς η μικρή φάλαινα βρέθηκε στον Αλιμο

«Ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο. Το λιμεναρχείο και της Βουλιαγμένης αλλά και του Τροκαντερου-Φλοίσβου μας ειδοποίησαν αμέσως. Και έτσι στήσαμε ένα συντονιστικό για την διάσωση του ζώου. Καταφέραμε και το βγάλαμε στα ανοιχτά. Δεν φαινόταν τραύμα πάνω στο ζώο. Δεν ξέρουμε πως δημιουργήθηκε και μάλιστα σε τόσες λίγες ώρες. Πιθανόν να μην μπορούσε να καταδυθεί και επειδή βρισκόταν στην επιφάνεια της θάλασσας να τραυματίστηκε από κάποιο διερχόμενο πλοίο. Άρα οι πιθανότητες είναι να αποπροσανατολίστηκε από παθολογικά αίτια και στη συνέχεια να τραυματίστηκε από πλοίο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εντωμεταξύ, μικροί και μεγάλοι σπεύδουν από το πρωί στον Αλιμο για να δουν τη μικρή φάλαινα που ζει μια μεγάλη και κρίσιμη περιπέτεια στην ακτή της Αττικής.