ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Μελέτη: Μπορούν οι σκύλοι να αναγνωρίσουν διαφορετικές γλώσσες;

Μελέτη: Μπορούν οι σκύλοι να αναγνωρίσουν διαφορετικές γλώσσες;

Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν μια χούφτα λέξεις και φράσεις, αλλά τώρα μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορούν να διακρίνουν γλώσσες.

Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, τα σκυλιά μπορούν ακόμη και να αναγνωρίσουν διαφορετικές γλώσσες, αλλά και ανόητες λέξεις. Η ιδέα προέκυψε όταν η νευροαιθολόγος Laura Cuaya μετακόμισε από το Μεξικό στη Βουδαπέστη με τον σκύλο της, Kun-kun, ένα μπόρντερ κόλεϊ. «Είχα μιλήσει στον Kun-kun μόνο στα ισπανικά», είπε στο CNN. «Αναρωτήθηκα αν μπορούσε να εντοπίσει μια διαφορετική γλώσσα».

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πέντε γκόλντεν ριτρίβερ, έξι μπόρντερ κόλεϊ, δύο αυστραλιανούς ποιμενικούς, ένα λαμπραντούντλ, ένα κόκερ σπάνιελ και τρία σκυλιά μικτής καταγωγής. Δύο ήταν εξοικειωμένοι με τα ισπανικά αλλά δεν γνώριζαν τη γλώσσα της Ουγγαρίας, ενώ οι άλλοι 16 γνώριζαν καλά τα ουγγρικά, αλλά δεν είχαν ακούσει ποτέ ισπανικά.

Όλα τα ζώα ήταν μεταξύ 3 και 11 ετών και είχαν προηγουμένως εκπαιδευτεί να παραμένουν ακίνητα μέσα σε σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας (MRI), ενώ άκουγαν αποσπάσματα και στις δύο γλώσσες από τον «Μικρό Πρίγκιπα».

Η τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας χρησιμοποιήθηκε για να φανεί πού και πώς φωτίζεται ο εγκέφαλος όταν εκτίθενται σε οικεία ή άγνωστη γλώσσα ή φυσική ομιλία έναντι ανούσιων λέξεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σαρώσεις του εγκεφάλου έδειξαν διαφορετικά μοτίβα δραστηριότητας στον πρωτεύοντα ακουστικό φλοιό όταν άκουγαν ανακατεμένες λέξεις από ό,τι όταν εκφωνούνταν φυσική ομιλία.

Οι σαρώσεις έδειξαν επίσης ότι μοναδικές περιοχές του εγκεφάλου έγιναν ενεργές όταν ομιλούνταν μια άγνωστη γλώσσα σε σύγκριση με όταν ακουγόταν οικεία ομιλία. Όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ διαφορετικών γλωσσών, ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο εγκέφαλος φωτίζεται σε μια εντελώς διαφορετική, πιο σύνθετη περιοχή του εγκεφάλου – τον δευτερεύοντα ακουστικό φλοιό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά ήταν σε θέση να διακρίνουν μεταξύ της γνωστής και της άγνωστης γλώσσας καλύτερα από τα νεότερα άτομα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.