Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η πορεία του Μεσογειακού κυκλώνα θα είναι περίπου αυτή στο παρακάτω διάγραμμα.
Το Σάββατο το πρωί θα βρεθεί περίπου στα ανοιχτά του Ιονίου και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα έχει φτάσει στις περιοχές των Δωδεκανήσων. Κρατάω μια μικρή ακόμη επιφύλαξη για την πορεία του γιατί τέτοια συστήματα πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθούν ακόμη και 1 ημέρα πριν.
Ισχυροί άνεμοι κατά το πέρασμα του κυκλώνα
Οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί κυρίως στη νότια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του περάσματος του Μεσογειακού κυκλώνα. Οι περιοχές που φαίνεται ότι θα έρθουν αντιμέτωπες με ισχυρές ριπές ανέμων μέσα στο ΣΚ (εντάσεις 10-11 μποφόρ) είναι τμήματα του νοτίου Ιονίου, της νότιας ενδεχομένως παράκτιας Πελοποννήσου, τοπικά της Κρήτης αλλά και των νότιων Δωδεκανήσων.
Συνδυασμός ισχυρών ανεμών με βροχές και καταιγίδες
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής φαίνεται ότι ο Μεσογειακός κυκλώνας θα παραμείνει ακίνητος στα ανοιχτά του νοτίου ιονίου, ενώ θα “αποφασίσει” να κινηθεί ανατολικότερα προς την υπόλοιπη νότια Ελλάδα από το Σάββατο το πρωί (εικόνα 1). Σε τοπικό επίπεδο, οι ριπές του ανέμου θα αγγίζουν τα 10-11 μποφόρ, δεν θα είναι όμως μεγάλη η θαλάσσια ή η χερσαία έκταση που θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τους ανέμους, αυτό θα πρέπει να τονιστεί διότι θα επηρεαστούν μόνο οι συγκεκριμένες περιοχές που σας προανέφερα (και πάλι σε τοπικό επίπεδο)
Που θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες
Στους χάρτες 2,3 και 4, βλέπετε τις περιοχές που θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις 24ώρου κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής αντίστοιχα. Με τα πιο έντονα σκούρα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με τις περισσότερες και πιο ισχυρές βροχές και με τα πιο ανοιχτά οι περιοχές που θα είναι πιο εξασθενημένα και τοπικού χαρακτήρα οι βροχοπτώσεις. Εξάλλου, η κλίμακα στο κάτω μέρος των χαρτών σας δείχνει ακριβώς αυτό που σας αναφέρω παραπάνω.
Θα παραμείνει ο άστατος καιρός και τη Δευτέρα – Τρίτη
Μπορεί οι άνεμοι μέσα στο ΣΚ να εξασθενήσουν για τις περισσότερες περιοχές, όμως οι βροχοπτώσεις θα επιμείνουν και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και της Τρίτης σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Όμως, επειδή δεν θα μας απασχολεί τότε ούτε ο «Ξενοφώντας» αλλά ούτε και κάποιος Μεσογειακός κυκλώνας, οι βροχοπτώσεις θα είναι πιο εξασθενημένες για τις περισσότερες περιοχές.
Ο μεσογειακός κυκλώνας, που ονομάζεται Medicanes από τις λέξεις «Mediterranean» και «hurricanes» στα αγγλικά, χαρακτηρίζεται από ραγδαίες βροχοπτώσεις και ανέμους με ένταση που φτάνει ακόμα και τα 12 μποφόρ, καθιστώντας ανέφικτες τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε σπίτια και δρόμους.
Όπως επισημαίνουν Έλληνες επιστήμονες ο μεσογειακός κυκλώνας δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.
Πώς δημιουργείται ένας μεσογειακός κυκλώνας
Λίγες ώρες είναι αρκετές για να δημιουργηθεί το φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα μέσα στην τροπόσφαιρα, δηλαδή σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα θερμά ύδατα των θαλασσών θερμαίνουν τα στρώματα του αέρα, τα οποία αποτελούνται και από υδρατμούς, προκαλώντας έντονες ανοδικές κινήσεις. Η αέρια αυτή μάζα παίρνει σχήμα κυλίνδρου και κινείται περιστροφικά. Ο θερμός υγρός αέρας ψύχεται ενώ ο άνεμος κινείται αριστερόστροφα.
Οι μεσογειακοί κυκλώνες που φτάνουν στη Ελλάδα προέρχονται κυρίως από τα βορειοδυτικά ή από τα δυτικά και έχουν δραματικό αντίκτυπο στις καιρικές συνθήκες της χώρας. Η Μεσόγειος γενικά ευνοεί την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, αφού είναι μια κλειστή λεκάνη που λειτουργεί σαν θερμική δεξαμενή, αποτελείται από μεγάλους ορεινούς όγκους ενώ επηρεάζεται και από ανώτερα στρώματα αέρα.
Τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί πάνω από 20 φορές μεσογειακοί κυκλώνες, οι περισσότεροι από τους οποίους εντοπίζονται στο Κεντρικό Αιγαίο.