Ένα τεράστιο τσουνάμι έπληξε τα νότια παράλια της Κίνας πριν από σχεδόν χίλια χρόνια, όπως ανέφεραν Κινέζοι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι η μελέτη τους αυτή μπορεί να επισημαίνει τον σοβαρό κίνδυνο που ενδέχεται να διατρέχει μια περιοχή που σήμερα είναι πυκνοκατοικημένη και όπου λειτουργούν πολλοί σταθμοί παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι ένας ισχυρός σεισμός στο ρήγμα της Μανίλας προκάλεσε ένα τείχος νερού που σάρωσε τη σημερινή επαρχία Κουανγκντόν της Κίνας.
Το τσουνάμι αυτό προκάλεσε «μια ριζική πολιτισμική παρακμή», υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές κατάφεραν να καθορίσουν και την ακριβή ημερομηνία αυτού του συμβάντος: έγινε το 1076.
Τα νέα δεδομένα, λένε, θα βοηθήσουν να διαπιστωθεί αν η περιοχή είναι σήμερα σε θέση να αντέξει σε ένα τέτοιο τσουνάμι.
Υπαρκτός ο κίνδυνος τσουνάμι
«Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει τον κίνδυνο τσουνάμι στη θάλασσα της νότιας Κίνας», γράφουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογιών της Ανατολικής Κίνας στο τεύχος Ιανουαρίου της επιστημονικής επιθεώρησης Chinese Science Bulletin.
«Ο κίνδυνος αυτός θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη στον σχεδιασμό και την κατασμευτή των πυρηνικών εργοστασίων, των λιμανιών και των δεξαμενών πετρελαίου στις κινεζικές ακτές», τόνισαν.
«Πυρηνικά» παράλια
Πολλές μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας βρίσκονται στα νότια παράλια της Κίνας, ιδίως στο Φουκίνγκ και τον κόλπο του Ντάγια, ενώ άλλος ένας σταθμός πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στο Ταϊσάν.
Στην περιοχή αυτή, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες του κόσμου, βρίσκονται επίσης πολλές πόλεις με πληθυσμό πολλών εκατομμυρίων, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, το Σιαμέν και το Κουαντσόου.
Η αντοχή αυτών των πυρηνικών σταθμών σε σεισμούς αποτελεί θέμα ανησυχίας μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, το 2011, προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά το Τσερνόμπιλ.
Το 2013 η ομάδα των Κινέζων επιστημόνων εντόπισε για πρώτη φορά αποδείξεις ότι στο παρελθόν ένα καταστροφικό παλιρροϊκό κύμα έπληξε το νησί Ντονγκτάο, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Βράχοι και κοράλια είχαν μετακινηθεί σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή, κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να προκληθεί μόνο από μια τεράστια υδάτινη δύναμη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.