Οι ισχυροί άνεμοι έφεραν στις ακτές της ανατολικής Αυστραλίας τρομερές μέδουσες που τσίμπησαν χιλιάδες ανθρώπους και ανάγκασαν τις Αρχές να κλείσουν ακρογιαλιές δημοφιλείς σε κολυμβητές.
Πάνω από 5.000 άτομα χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια το Σαββατοκύριακο καθώς έπεσαν θύματα της ορδής των τρομερών μεδουσών bluebottle jellyfish στις παραλίες Gold και Sunshine του Κουίνσλαντ.
Η τσούχτρα αυτή, γνωστή ως «πορτογαλική καραβέλα» (επιστημονική ονομασία: Physalia physalis), μοιάζει με ασπρογαλαζωπό μπαλόνι, διαμέτρου 20-60 εκ. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον άνθρωπο καθώς τα πλοκάμια της έχουν ένα δηλητήριο και με το τσίμπημά τους προκαλεί φρικτούς πόνους, ενώ ακόμα και αν μείνει μέρες έξω από το νερό το δηλητήριο είναι ικανό να προκαλέσει εγκαύματα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Surf Life Saving Queensland σ’ ολόκληρη την πολιτεία -κυρίως δε στα νοτιοανατολικά- 22,282 άνθρωποι χρειάστηκαν περίθαλψη για τσιμπήματα των μεδουσών αυτών από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ο αριθμός είχε φθάσει τις 6.831.
«Είναι άκρως ασυνήθιστο αυτό. Τα νούμερα που έχω δει να δημοσιεύονται κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 25.000 και 45.000 ετησίως σ’ ολόκληρη την Αυστραλία», είπε η Λίζα-Αν Γκέρσουϊν, διευθύντρια του Australian Marine Stinger Advisory Service. «Αυτοί οι αριθμοί, 22.282 για διάστημα περίπου πέντε εβδομάδων και μάλιστα σε ένα μικρό κομμάτι της Αυστραλίας είναι τεράστιοι», πρόσθεσε.
Διασώστες παρείχαν βοήθεια σε χιλιάδες άτομα, αρκετά από τα οποία έπαθαν αναφυλακτικό σοκ και χρειάστηκε να πάνε σε νοσοκομείο. Μέσα σε λίγες ώρες χθες «πορτογαλικές καραβέλες» τσίμπησαν 476 άτομα στη Χρυσή Ακτή και άλλα 461 στην Ηλιόλουστη Ακτή.