Για πρώτη φορά, εικόνες ντοκουμέντο αποκαλύπτουν πως κάποιοι λαγοί έχουν όρεξη για κρέας και είναι επίσης κανίβαλοι.
Οι λαγοί του χιονιού, στα εδάφη Yukon του Καναδά, τρώνε κρέας για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια μεγάλων και έντονων χειμώνων σε ένα από τα πιο κρύα μέρη της Γης.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα θηλαστικά τρέφονται αποκλειστικά με βλάστηση, αλλά όταν το χιόνι καλύπτει το τοπίο και οι θερμοκρασίες φτάνουν τους μείον 30, πεινασμένοι λαγοί τρέφονται από κουφάρια πουλιών ή και άλλων λαγών.
Το υλικό το οποίο παρουσιάζει το National Geographic, έχει επίσης καταγράψει λαγούς να τρέφονται από κουφάρι λύγκα, τον κύριο θηρευτή τους, λέει ο Michael Peers από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον, ο οποίος ηγήθηκε μιας νέας μελέτης για το φαινόμενο.
«Ήταν συγκλονιστικό όταν το είδαμε για πρώτη φορά», λέει ο Peers, ο οποίος πιστεύει ότι οι λαγοί αυξάνουν την πρόσληψη πρωτεϊνών τους σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και δηλώνει πως κανείς δεν είχε ιδέα πως κάτι τέτοιο συμβαίνει.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία τους λαγούς που έτρωγαν κρέας, αφού εγκατέστησαν κάμερες δίπλα σε σφάγια λαγών με στόχο να καταγράψουν τη συμπεριφορά αρπακτικών. Στα δυόμισι χρόνια της καταγραφής υπήρξαν πολλά περιστατικά με λαγούς που έφαγαν από τα σφάγια.
Οι εκπληκτικές εικόνες δείχνουν ότι τα ζώα δεν ταξινομούνται αποκλειστικά ως φυτοφάγα ή σαρκοφάγα και ότι οι λαγοί τρώνε κανονικά κρέας, υπό συνθήκες.
Οι επιστήμονες έχουν τεκμηριώσει λαγούς που τρώνε κρέας – και την τάση τους για βία – ήδη από το 1921, αλλά αυτές οι αναφορές δεν είχαν ποτέ συνοδευτεί από υλικό και αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει υλικό στην κάμερα.
Μια από τις πιο περίεργες ανακαλύψεις μεταξύ των πρόσφατων δεδομένων, λέει ο Peers, είναι ότι τα λαγοί τρώνε τα φτερά από τα σφάγια ενός είδους πέρδικας. Δεν είναι γνωστό πώς τα στομάχια τους είναι σε θέση να αφομοιώσουν τα φτερά, τα οποία μπορεί να είναι πηγή ινών.
Η σκόπιμη κατάποση των φτερών – που είναι κυρίως φτιαγμένα από κερατίνη και περιέχουν λίγες πρωτεΐνες – είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη μεταξύ των θηλαστικών, λένε οι επιστήμονες.
Κάτι άλλο που εντυπωσιάζει ήταν το πώς οι λαγοί υπερασπίζονταν τα σφάγια τους από άλλους λαγούς.
Οι επιστήμονες θα συνεχίζουν την έρευνά τους για τους λαγούς και τις διατροφικές τους συνήθειες υπό τα νέα δεδομένα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.