Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε βοοειδή σε μονάδα κτηνοτροφίας του νησιού διαπιστώθηκαν στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρεις βορείου Αιγαίου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση «στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος επιτήρησης του Καταρροϊκού Πυρετού, υπήρξε ορομετατροπή βοοειδούς μάρτυρα και ύπαρξη θετικών άλλων βοοειδών μαρτύρων, γεγονός το οποίο βεβαιώνει την κυκλοφορία του ιού στη Λέσβο. Ο ορότυπος του ιού που απομονώθηκε είναι ο BTV 16 (στην επιζωοτία του 2014 είχε απομονωθεί ο BTV 4)».
Ο καταρροϊκός πυρετός ο οποίος δεν προσβάλει τον άνθρωπο, είναι λοιμώδες ιογενές νόσημα που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Τα έντομα, παραμένουν στην περιοχή που γεννήθηκαν, σε υγρό έδαφος και σε λάσπες, και μετακινούνται σε μικρές αποστάσεις, ωστόσο μπορούν να μεταφερθούν σε απόσταση 100 έως και 300 χιλιομέτρων από ισχυρά ρεύματα αέρα.
Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, (πρόβατα, αίγες, βοοειδή στην περίπτωση της Λέσβου), αλλά τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα σε σχέση με τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Στα βοοειδή η μόλυνση είναι υποκλινική και τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα. Η νόσος παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, τα έτη που εμφανίζονται βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες.
Τα συμπτώματα είναι:
– υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία,
– σιελόρροια, ρινικό έκκριμα,
– οίδημα χειλιών, γλώσσας (μελανιάζει), προσώπου, υπογνάθιας χώρας, διαβρώσεις στα ούλα, παχύ ρινικό έκκριμα.
– σε προχωρημένες καταστάσεις είναι δυνατόν να παρατηρηθούν οφθαλμικό έκκριμα – πνευμονικό οίδημα και πνευμονία – διάρροια
– ποδοδερματίτιδα που προκαλεί χωλότητα
– παρατηρούνται αποβολές στα έγκυα ζώα
– γενικευμένη σύσπαση των μυών του σώματος (οπισθότονος).
Εάν τα ζώα επιβιώσουν μέσα σε χρονικό διάστημα 8 έως 10 ημερών, τότε αναρρώνουν με συμπτώματα απώλειας τριχώματος, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης. Τα σημαντικότερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου, είναι αυτά τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών.
– Καταπολέμηση των εντόμων (κουνούπια,) χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στα ζώα.
– Ψεκασμός στους στάβλους, στους χώρους που ζουν και αναπτύσσονται τα έντομα (δάπεδα, ποτίστρες, κοπροσωροί, κτλ) με εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα.
– Φροντίδα οι στάβλοι να είναι καθαροί.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.