Ο Τόμας Ντάμπο είναι Δανός, είναι καλλιτέχνης, και δουλεύει με ανακυκλωμένα υλικά. Λέει ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει φιλοτεχνήσει 25 μεγάλα γλυπτά σ’ όλον τον κόσμο. «Πρόσφατα, δημιούργησα έξι γίγαντες και τους έκρυψα γύρω απ’ την πόλη μου, την Κοπεγχάγη» δηλώνει.
Οι Ξεχασμένοι Γίγαντες είναι τοποθετημένοι στα δάση γύρω απ’ τη δανέζικη πρωτεύουσα, όχι σε πολυσύχναστα μονοπάτια. Συνοδεύεται ο καθένας τους από ένα ποίημα, σκαλισμένο σε μια πέτρα εκεί κοντά, που κάνει νύξεις για το πού είναι «κρυμμένος». Υπάρχει κι ένας χάρτης, σαν για «κυνήγι θησαυρού», στον οποίο με ένα Χ είναι σημειωμένο το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο κάθε ένας.
Ο Ντάμπο θέλει να ενθαρρύνει τον κόσμο ν’ αφήσει τον καναπέ, να βγει έξω και ν’ αρχίσει να εξερευνά. Ιδιαίτερα, όμορφα μέρη στα οποία δεν πολυπηγαίνει. Ελπίζει, επίσης, ότι οι φτιαγμένοι από ανακυκλωμένα υλικά γίγαντες θα προτρέψουν τον κόσμο να ανακυκλώνει.
Κάθε ένας από τους έξι Ξεχασμένους Γίγαντες έχει όνομα. Το όνομα αυτού που βοήθησε τον Τόμας να τον κατασκευάσει. Και κάθε ένας χρησιμεύει σε κάτι διαφορετικό.
Ο Κοιμώμενος Λούις, πήρε τ’ όνομα ενός απ’ τους βοηθούς του Τόμας κι είναι μια έμμεση αναφορά στους άστεγους που συνήθως κοιμούνται στην περιοχή. Αλλά τούς δίνει και καταφύγιο, μιας κι απ’ το ανοιχτό στόμα του μπορείς να μπεις στο εσωτερικό του.
Η Τρίνε στην Κορφή του Λόφου προσφέρει τα χέρια της για σημείο στο οποίο μπορούν να σκαρφαλώσουν οι επισκέπτες και ν’ απολαύσουν τη θέα (μαζί της).
Ο Τόμας Πάνω στο Βουνό (τ’ όνομά του δεν το πήρε από τον ίδιο τον Τόμας Ντάμπο) έχει μακριά πόδια, να κάτσουν να ξαποστάσουν οι περιηγητές.
Ο Φιλικός Τέντι έχει τ’ όνομα ενός πολύ φιλικού δάσκαλου: απλώνει το ένα του χέρι να βοηθήσει τους περαστικούς να περάσουν ένα ρυάκι απέναντι.
Ο Όσκαρ Κάτω Από τη Γέφυρα – τον έφτιαξαν με υλικά από έναν ερειπωμένο νερόμυλο εκεί κοντά – «στηρίζει» τη γέφυρα πάνω απ’ το ποτάμι Lille Vejlesø.
Η Μικρή Τίλντε, τέλος, έχει μέσα της 28 φωλιές πουλιών.
Όμορφη βόλτα, σ’ ένα παραμύθι του 21ου αιώνα.