Η εκδήλωση του αεροδρομίου αυτή τη φορά ήταν διαφορετική. Δεν είχε σχέση με κάποια καινούργια αεροπορική εταιρία που ξεκινάει δρομολόγια από την Αθήνα αλλά είχε θέμα το περιβάλλον.
Η ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ( 1η Ιουλίου) στο Sofitel που βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου. Και παράλληλα με την όμορφη ενημέρωση που μας έκανε για τον “Πράσινο Χάρτη” του αεροδρομίου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΔΑΑ, κ. MichaelO’Connor, υπήρχε και μια ακόμη έκπληξη. Το αεροδρόμιο παρέδωσε σε μια τυχερή από τη Ρόδο ένα ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό VW.
Ο κ. MichaelO’Connor παρουσίασε τον «Πράσινο Χάρτη» του αεροδρομίου που ιδρύθηκε το 1996. Το 2001 ξεκίνησαν οι πτήσεις και ταυτόχρονα ξεκίνησε η λειτουργία του η οποία συνεχίζεται με επιτυχία ακόμη και σήμερα.
Κυρίαρχο θέμα η κλιματική αλλαγή
Ο ΔΑΑ έχει καταφέρει να μειώσει θεαματικά το οικολογικό αποτύπωμά του και αποτελεί ηγετικό μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που, παράλληλα με το έργο τους ως μοχλών οικονομικής ανάπτυξης, αποδεικνύουν με απτό τρόπο και την ισχυρή περιβαλλοντική δέσμευσή τους.
Οι δράσεις και τα προγράμματα του ΔΑΑ για το περιβάλλον αναδεικνύουν και την πολυσχιδή φύση των λειτουργιών που αναπτύσσονται σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο. Έτσι, στην καθημερινή ατζέντα της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος περιέχονται ενότητες όπως η ποιότητα του αέρα, του νερού, ο θόρυβος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η προστασία της μοναδικής πανίδας και χλωρίδας, οι σχέσεις με τις τοπικές κοινότητες, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εκπαίδευση και η σωστή χρήση της ενέργειας.
Ο “Πράσινος Χάρτης” περιλαμβάνει σημαντικές στιγμές και πολλούς… προορισμούς
Παρακάτω αναφέρονται οι αξιομνημόνευτοι σταθμοί αυτής της σημαντικής πορείας.
1.Συστήματα Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής Διαχείρισης: Ο ΔΑΑ έχει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 14001 από το 2000 και είναι το πρώτο ελληνικό αεροδρόμιο που διαθέτει Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 50001 από το 2017.
2.Παρακολούθηση ποιότητας αέρα εντός και εκτός του αεροδρομίου από το 1998: Μείωση εκπομπών μονοξειδίου από τα αεροσκάφη κατά 35% από το 2002.
3.Παρακολούθηση θορύβου και ρύπανσης: Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών στους δήμους γύρω από το αεροδρόμιο και λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης όχι μόνο από τα αεροσκάφη αλλά και από τα οχήματα και άλλες πηγές.
4.Διαχείριση υδάτινων πόρων: Κατασκευή και λειτουργία Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων.
5.Μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης νερού: 40% μείωση κατανάλωσης ανά επιβάτη από το 2002.
6.Διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση: Αύξηση ανακύκλωσης από 3% το 2001 σε 83% το 2018. Μάλιστα δίνουν και οικονομικά κίνητρα στις εταιρίες του αεροδρομίου που ξεχωρίζουν και πετούν σε ειδικούς κάδους τα σκουπίδια. Αλλού τα μπουκάλια, αλλού τα χαρτιά και τις πλαστικές σακούλες και αλλού τα αποφάγια.
7.Προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς… 300.000 επισκέπτες της μόνιμης έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων (Μουσείο αεροδρομίου).
8. Προστασία Βιοποικιλότητας: Παρακολούθηση και προστασία οικοσυστημάτων στην περιοχή των Μεσογείων – 215 είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στο αεροδρόμιο.
9.Κοινωνική Δέσμευση: Περιβαλλοντολογική εκπαίδευση σε 700 μαθητές τοπικών λυκείων / 2.300 επισκέπτες το 2018 στον υγρότοπο της Βραυρώνας που έχει «υιοθετηθεί» και προστατεύεται από το αεροδρόμιο
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συμμετέχει στο εθελοντικό πρόγραμμα AirportCarbonAccreditation από το 2009 και έχει κερδίσει πιστοποίησή του στο ανώτατο επίπεδο:
1.Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα από το 2017.
2.Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50%
3.Εκπόνηση της πρώτης Μελέτης για την προσαρμογή του ΔΑΑ στην κλιματική αλλαγή η οποία διερευνά το πώς πρόκειται να αλλάξει το τοπικό κλίμα επηρεάζοντας τη λειτουργία του αεροδρομίου.
4.Κάλυψη 25% των ενεργειακών αναγκών του ΔΑΑ (13% των ενεργειακών αναγκών του αεροδρομίου) από την παραγωγή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου
Στην εκδήλωση παρευρέθη και η ηγεσία της VW στην Ελλάδα
Ο Διευθυντής Μάρκετινγκ & Πωλήσεων της Kosmocar-Volkswagen, κ. Θανάσης Κονιστής, αναφέρθηκε στα άλματα που έχει κάνει η VW στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Βέβαια η ανυπαρξία της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα που έχουν σχέση με την προστασία του Περιβάλλοντος μόνο προβλήματα δημιουργεί.
Το 2018 στην Ελλάδα πουλήθηκαν 87 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το νούμερο είναι αποκαρδιωτικό. Εάν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδινε οικονομικά κίνητρα στους νέους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αν βοηθούσε τους ιδιώτες να εγκαταστήσουν σταθμούς φόρτισης τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.
Ο κ. Θανάσης Κονιστής αναφέρθηκε στην ηλεκτροκίνηση αλλά και πως μπορεί να επιτευχτεί ο μετασχηματισμός της αυτοκίνησης σε βιώσιμη κινητικότητα.
Στο τέλος της εκδήλωσης η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ ΔΑΑ, κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου ανακοίνωσε και τη μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού που κέρδισε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Είναι η κυρία Αρμονία Αντωναράκη από τη Ρόδο που παρέλαβε πανευτυχής το πιο όμορφο «δώρο» που έχει πάρει έως σήμερα. Ευτυχώς στη Ρόδο, υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός πρατηρίων με ειδική εγκατάσταση για γρήγορη φόρτιση των μπαταριών του αυτοκινήτου.
Φωτό από την εκδήλωση:
1) Από αριστερά: o Διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΔΑΑ, κ. Michael O’Connor, η τυχερή νικήτρια από τη Ρόδο, κ. Αρμονία Αντωναράκη, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ ΔΑΑ, κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου και ο Διευθυντής Μάρκετινγκ & Πωλήσεων της Kosmocar-Volkswagen, κ. Θανάσης Κονιστής
2) Η παράδοση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη νικήτρια
3) Με τη μασκότ του αεροδρομίου τον «Φίλο τον Αθηναίο» λίγο πριν το πρώτο ταξίδι!