Eνα δύσκολο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περάσει η Αττική, αλλά και άλλες γειτονικές με αυτήν περιοχές, αφού αναμένεται να σημειωθούν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους 4, 4,5 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς θα γίνουν αισθητοί σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και λογικά θα σκορπίσουν ανησυχία στους κατοίκους.
Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα, για να βγουν περισσότερα συμπεράσματα.
«Είναι δεδομένο ότι δε θα ησυχάσει πολύ γρήγορα η Αττική, αφού αναμένεται να έχουμε αρκετούς μετασεισμούς. Παρακολουθούμε τη σεισμική ακολουθία και είχαμε ήδη αρκετούς μετασεισμούς. Είναι πολύ νωρίς, για να πούμε κάτι περισσότερο αυτήν τη στιγμή», αναφέρει ο κ. Παπαζάχος.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι είναι πολύ λογικό ο κόσμος να ανησυχήσει, διότι ο σεισμός σημειώθηκε πολύ κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, κουνήθηκε αρκετά και είδε να πέφτουν σοβάδες στα σπίτια του.
«Ο σεισμός σημειώθηκε στην ίδια περιοχή με αυτόν του 1999, οπότε είναι λογικό να ξυπνήσουν άσχημες μνήμες στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Από εδώ και πέρα πιθανότατα θα αναπτυχθεί μία έντονη φημολογία ότι θα ακολουθήσει ένας πολύ μεγάλος σεισμός. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά και να μην πανικοβάλλονται», τονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
Τέλος, ο κ. Παπαζάχος υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που οι πολίτες δουν ότι στα σπίτια τους έχουν πέσει σοβάδες ή έχουν σημειωθεί ρωγμές, να μην κατοικήσουν σε αυτά. «Ο πολίτης δεν μπορεί να γνωρίζει, αν οι ζημιές είναι επιφανειακές ή αν έχουν υποστεί ζημιές τα βασικά δομικά τμήματα του ακινήτου.
Ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει τους ελέγχους, που θα πραγματοποιήσουν τα ειδικά συνεργεία της Πολιτείας, οι οποίοι θα γίνουν τις επόμενες ώρες», σημειώνει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
Eδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα: Τελικά ήταν ο σημερινός ο κύριος σεισμός ή… όχι;
Πάντως το pronews.gr δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να ενημερώνει τους αναγνώστες του.
Οι άνθρωποι του https://t.co/ofZq17bG6x δεν σταμάτησαν ούτε δευτερόλεπτο την ενημέρωση των αναγνωστών. Έγραφαν για τις εξελιξεις ακόμα και κάτω από τα γραφεία που βρήκαν καταφύγιο τις δύσκολες ώρες… pic.twitter.com/xu8mndYRFQ
— Anastasios Gkouriotis (@gkouriotis) July 19, 2019
Ακολουθούν οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για το πώς μπορούμε να προστατευθούμε την ώρα του σεισμού αλλά και για το τι πρέπει να έχουμε κάνει μέσα στο σπίτι για να αποφύγουμε τραυματισμούς από πτώσεις αντικειμένων.
Μέσα στο σπίτι
Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
– κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
– μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
– μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
Έξω από το σπίτι
Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
– μακριά από κτίρια και δέντρα
– μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.
Όταν γίνεται σεισμός
Αν είστε μέσα στο σπίτι, διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτίριο
Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο την ώρα του σεισμού
Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
Τι να κάνετε μετά τον σεισμό
Αν είστε μέσα στο σπίτι
Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.
Κατέρρευσαν τρία κτίρια σε Πειραιά, Δραπετσώνα, Πετράλωνα
Ενα ακατοικητο κτίριο κατέρρευσε στην οδό Ερμού 90, ενώ πλάκα οικοδομής κατέρρευσε στο Περιστέρι. Αναφορές για ζημιές υπάρχουν και σε κτίρια στην Πατησίων -όπου από σοβάδες έχει τραυματισθεί μια τουρίστρια- αλλά και στα δικαστήρια του Πειραιά. Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δύο ακατοίκητα κτίρια κατέρρευσαν στα Πετράλωνα και τη Δραπετσώνα.
Από την ισχυρή δόνηση κατέρρευσε και ένα παλιό κτίσμα στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην πύλη Ε1, μετά τον ισχυρό σεισμό, απ όπου και η φωτογραφία.
Πιο συγκεκριμένα, κατέρρευσε ένας ταινιοδιάδρομος μήκους περίπου 100 μέτρων στην Πύλη Ε1, στη θέση Κράκαρη – Παλαιά Λιπάσματα. Αναμένεται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τη διενέργεια αυτοψίας.