Ωστόσο, συνολικά 75 φάλαινες μπελούγκα παραμένουν σε ένα καταφύγιο κοντά στην πόλη Ναχόντκα, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Βλαδιβοστόκ
«Μια τεράστια νίκη»: μετά την παγκόσμια κατακραυγή, ακτιβιστικές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος χαιρέτισαν σήμερα την ανακοίνωση των ρωσικών αρχών ότι απελευθερώθηκαν και οι τελευταίες όρκες που κρατούνταν αιχμάλωτες επί έναν χρόνο σε ένα υποτυπώδες καταφύγιο, στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Ωστόσο, συνολικά 75 φάλαινες μπελούγκα παραμένουν σε ένα καταφύγιο κοντά στην πόλη Ναχόντκα, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Βλαδιβοστόκ. Σε εκκρεμότητα είναι ακόμη και το ζήτημα της απαγόρευσης της αιχμαλωσίας φαλαινών με σκοπό την πώλησή τους σε ενυδρεία, ιδίως στην Κίνα.
Το ρωσικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας ανέφερε σήμερα ότι οι δύο τελευταίες όρκες καθώς και έξι μπελούγκα μεταφέρθηκαν με πλοία και φορτηγά μέχρι τη θάλασσα του Ορχότσκ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου αφέθηκαν ελεύθερες. Από τον Ιούνιο, έξι όρκες και δώδεκα μπελούγκα είχαν απελευθερωθεί στο φυσικό τους περιβάλλον με τον ίδιο τρόπο.
Η ρωσική οργάνωση Sakhalin Watch, που αγωνίστηκε για τις φάλαινες, έκανε λόγο για «τεράστια περιβαλλοντική νίκη» παρά «τα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί με τους Κινέζους αγοραστές».
Οι ρωσικές αρχές είχαν θέσει ως προτεραιότητά τους να απελευθερώσουν τις όρκες επειδή δεν είναι τόσο ανθεκτικές όσο οι μπελούγκα, ένα αρκτικό είδος που μπορεί να επιβιώσει και σε περιόδους που τα νερά των ωκεανών είναι πιο ψυχρά.
Η οργάνωση Greenpeace ωστόσο υποστήριξε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ντόπιοι αλιείες έχουν ζητήσει να λάβουν άδεια για να κυνηγήσουν και να αιχμαλωτίσουν τις μπελούγκα τον επόμενο χρόνο. «Αν δεν απαγορευτεί η αιχμαλωσία των κητοειδών για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς, η κατάσταση αυτή μπορεί να επαναληφθεί σε ένα-δυο χρόνια», προειδοποίησε ο Οβάνες Ταργουλιάν, ένας ειδικός της οργάνωσης.
Τον περασμένο Φεβρουάριο δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που εικόνιζαν 11 όρκες και 93 μπελούγκα στριμωγμένες σε μικρές δεξαμενές, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι –μεταξύ αυτών και ο σταρ του Χόλιγουντ Λεονάρντο Ντι Κάπριο– υπέγραψαν ένα διαδικτυακό αίτημα ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.