Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι ανησυχητικές και συνάμα θλιβερές εικόνες που καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής στη Βενετία από τις ακραίες πλημμύρες. Το μέγεθος της καταστροφής μοιάζει ανυπολόγιστο εάν αναλογιστεί κανείς ότι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό ιστορικοί χώροι.
Οι αρχές κήρυξαν την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το απόγευμα της Κυριακής η πλατεία του Αγίου Μάρκου έκλεισε ξανά, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, με τη βροχή να πλήττει την Ιταλία, ενώ την ίδια ώρα εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για Φλορεντία και Πίζα.
Η ένταση των βροχών πρωτοφανής για τη Βενετία, ενώ η ζημιά από τις πλημμύρες εκτιμάται ότι ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια.
Η στάθμη του νερού λόγω της πλημμυρίδας έφτασε τα 150 εκατοστά, επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο της περασμένης Τρίτης, όταν άγγιξε τα 187 εκατοστά- το υψηλότερο επίπεδο τον τελευταίο μισό αιώνα.
Στο μεταξύ, κάτοικοι και επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν το κουράγιο να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους και να ξεχάσουν ότι δύο συμπολίτες τους έχασαν την ζωή τους.
Η Βενετία δέχεται 36 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και το 90% αυτών είναι ξένοι.
Η Unesco απηύθυνε, πριν από λίγες ημέρες, έκκληση να επισπευτεί η εφαρμογή σχεδίων για τη διάσωση της Βενετίας, έπειτα από χρόνια αναμονής, σε μια χρονική στιγμή που η πόλη πλήττεται από τη μεγαλύτερη πλημμύρα «των τελευταίων 50 ετών».
«Πρέπει οι μηχανικοί και οι ειδικοί να εργαστούν μαζί για την εφαρμογή του σχεδίου «Μωυσής» (Moses), που επινοήθηκε το 1984 και παραμένει μη επιχειρησιακό» είπε η Μέχτιλντ Ράσλερ, η διευθύντρια της Unesco για την κληρονομιά, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Εάν η πόλη μας το ζητήσει, μπορούμε να στείλουμε ειδικούς και μηχανικούς για να δοθεί ώθηση σε αυτό το σχέδιο, οι εργασίες για το οποίο ξεκίνησαν το 2003» σημείωσε η αξιωματούχος.
Έχοντας καθυστερήσει από τις κακοτεχνίες και τις έρευνες για διαφθορά, το σχέδιο MOSES βασίζεται σε 78 επιπλέοντα φράγματα, που σηκώνονται και εμποδίζουν την πρόσβαση στη λιμνοθάλασσα στην περίπτωση ανόδου της στάθμης της Αδριατικής έως το ύψος των 3 μέτρων. Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, το σχέδιο είναι «έτοιμο σε ποσοστό 93%» και «θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2021».
Αρχικά, το σύστημα αναμενόταν να λειτουργήσει στα μέσα του 2019, όπως εξηγεί η Unesco..