Ο σκύλος νοιώθει χαρά, ασφάλεια και ηρεμία, όταν στην καθημερινότητά του όλα δουλεύουν ρολόι.
Οποιαδήποτε αλλαγή στις καθημερινές του συνήθειες, αλλά και στο περιβάλλον που ζει, μπορεί να τον αναστατώσουν, να τον κάνουν νευρικό και να παρουσιάσει διαφορετική συμπεριφορά.
Και οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων ενδέχεται να του προκαλέσουν κατάπληξη.
Το τι μπορεί να αγχώσει τον μικρό μας φίλο, μας το εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη.
«Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που αλλάζει πολλά στην καθημερινότητά μας, στο σπίτι, αλλά και στη διάθεσή μας. Αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για τις γιορτινές μέρες, όμως οι σκύλοι δεν έχουν καμία επίγνωση: δέντρα, στολίδια, λαμπάκια, ψώνια, ταξίδια. Προετοιμασία στην κουζίνα, καλεσμένοι, τραπεζώματα, ενθουσιασμός. Όλα αυτά, πιθανότατα θα προκαλέσουν άγχος στους μικρούς μας φίλους.
Ο σκύλος είναι ένα ζώο, που του αρέσει το πρόγραμμα. Οι ξαφνικές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, καθώς και στο περιβάλλον που ζει, τις περισσότερες φορές του προκαλούν νευρικότητα και αλλαγή συμπεριφοράς.
Οπότε, για να μην αγχωθεί περισσότερο ο σκύλος μας, καλό θα ήταν να υπάρχει μία ανάλογη προετοιμασία για τις μέρες των εορτών, το ρεβεγιόν, ή για κάποιο χριστουγεννιάτικο ταξίδι.
Ο σκύλος μας θα πρέπει να θεωρείται οικογένεια, και η οικογένεια πηγαίνει μαζί διακοπές. Κλείνουμε, λοιπόν, το κατάλληλο pet friendly ξενοδοχείο για να απολαύσουμε όλοι μαζί τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Θα πρέπει να έχουμε φροντίσει, αρκετούς μήνες πριν από το ταξίδι, να προετοιμάσουμε τον σκύλο μας για την ομαλή προσαρμογή του σε διαφορετικές συνθήκες και νέες εμπειρίες.
Με τη βοήθεια θετικού διπλωματούχου εκπαιδευτή, και σεβόμενοι πάντα τη φύση του ζώου, θα πρέπει να έχουμε κοινωνικοποιήσει τον σκύλο μας, να του έχουμε μάθει να περπατά ήρεμα στο λουρί και να δέχεται το φίμωτρο, χωρίς να του προκαλεί άγχος ή δυσφορία. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε εξοικειώσει τον σκύλο μας με το crate και να νιώθει ήρεμος στο κλουβί ή την τσάντα μεταφοράς, και για τη μετακίνησή του με αυτοκίνητο να έχει γίνει θετική σύνδεση. Γενικότερα, να του έχουμε μάθει ό,τι άλλο χρειάζεται για να νιώθει άνετα σε νέο περιβάλλον, έτσι ώστε να περάσουμε ήρεμες και ξέγνοιαστες ημέρες διακοπών.
Οι αλλαγές στο σπίτι, όπως, για παράδειγμα, η τραπεζαρία, που, συνήθως, τη μεταφέρουμε σε άλλη θέση, ή τα επιπλέον καθίσματα για να χωρέσουμε όλοι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, διαφοροποιούν τελείως τη διάταξη του χώρου. Θα πρέπει, οι όποιες αλλαγές, να γίνουν κάποιες μέρες νωρίτερα και με ηρεμία, ώστε ο σκύλος να προσαρμοστεί σταδιακά στο νέο περιβάλλον.
Οι διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία να έρθετε κοντά με τον σκύλο σας και να αναπληρώσετε τον χρόνο που, τυχόν, έχετε χάσει από τη δύσκολη καθημερινότητα.
Υπάρχει χρόνος για να περάσουμε περισσότερη ώρα στο πάρκο μαζί του, και να ασχοληθούμε με την πνευματική του εκτόνωση μέσα από διαδραστικά παιχνίδια στο σπίτι.
Ιδανικά, θα πρέπει το πρόγραμμα του σκύλου, σε ό,τι αφορά την ώρα του φαγητού και της βόλτας, να τηρηθεί πιστά και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Κρατώντας σταθερό πρόγραμμα, βοηθάμε τον σκύλο μας να είναι λιγότερο αγχωμένος.
Καλό θα είναι, λίγο πριν έρθουν οι επισκέπτες, να έχουμε βγει μια μεγάλη βόλτα, έτσι ώστε ο σκύλος μας να χαλαρώσει και να απαλλαχτεί από την περίσσεια ενέργειά του. Σίγουρα θα είναι πολύ πιο ήρεμος κατά την άφιξη των καλεσμένων μας.
Δεν κλειδώνουμε τον σκύλο μας σε κάποιον άλλο χώρο, επειδή μπορεί να γαβγίσει ή να κάνει έντονες χαρές. Έχουμε φροντίσει αρκετά πριν από το ρεβεγιόν να του δείξουμε ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά όταν χτυπάει το κουδούνι, και πώς υποδεχόμαστε τους καλεσμένους.
Με τη βοήθεια θετικού εκπαιδευτή, μαθαίνουμε στον σκύλο μας να διαχειρίζεται το στρες του, όταν κάποιος ξένος μπαίνει στο χώρο του, καθώς και να χαιρετά ευγενικά.
Ανάλογα, λοιπόν, με το στάδιο εκπαίδευσης που βρίσκεται ο σκύλος, ενημερώνουμε τους καλεσμένους μας για την υποδοχή που τους επιφυλάσσει. Για παράδειγμα: αν ο σκύλος μας δεν μπορεί να διαχειριστεί, ακόμη, την έντασή του, αποφεύγουμε τα επιφωνήματα και τις έντονες αγκαλιές μόλις ανοίξει η πόρτα. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στις έντονες κινήσεις που, συνήθως, κάνουμε με τα πανωφόρια, τα κασκόλ, ή τις σακούλες με τα δώρα.
Ζητάμε από τους φίλους μας να δώσουν την προσοχή και το χάδι στον σκύλο μόνον όταν θα είναι ήρεμος και δεν θα χοροπηδά από τη χαρά του.
Αν ανάμεσα στους καλεσμένους υπάρχουν παιδιά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ΔΕΝ είναι παιχνίδι να κυνηγούν τον σκύλο. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενεργή επίβλεψη όταν τα παιδιά παίζουν με τον σκύλο, και να εξηγούμε πώς πρέπει να συμπεριφερθούν, καθώς και τον σωστό τρόπο με τον οποίο μπορούνε να παίξουν μαζί του.
Η σωστή προσέγγιση είναι η πρόβλεψη. Κατά την άφιξη των φίλων μας παρατηρούμε συνεχώς τον σκύλο, για να δούμε αν κάτι θα τον φοβίσει, θα τον αγχώσει, ή αν θα εκδηλώσει κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά. Με την παρατήρηση προλαμβάνουμε καταστάσεις που μπορεί να φέρουν τον σκύλο, ή τους καλεσμένους μας, σε δύσκολη θέση.
Έχουμε πάντα πρόχειρο, σε ένα ήσυχο δωμάτιο, το κρεβάτι και το νερό του. Μακριά από την πολυκοσμία και τον θόρυβο, έτσι ώστε, όταν ο σκύλος θελήσει να ξεκουραστεί, να μπορεί να αποσυρθεί σε ένα ήσυχο μέρος.
Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, δυστυχώς, τα πυροτεχνήματα κατακλύζουν τον ουρανό και ο εκκωφαντικός θόρυβος είναι ιδιαίτερα δυσάρεστος, όχι μόνο για τους κροτοφοβικούς, αλλά και για την πλειοψηφία των σκύλων. Καλό θα είναι, την ώρα των βεγγαλικών ο σκύλος μας να βρίσκεται σε κλειστό, προστατευμένο χώρο, να έχουμε φροντίσει να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες, έτσι ώστε να μην μπορεί να διαφύγει, ή να τραυματιστεί, σε περίπτωση που πανικοβληθεί.
Όταν δεν μπορεί να διαφύγει, συνήθως δημιουργεί ένα «καταφύγιο» κάτω από κάποιο κρεβάτι ή τραπέζι. Αφήνουμε τον σκύλο μας να κρυφτεί στο σημείο που θέλει και τοποθετούμε εκεί τη μαξιλάρα ή την κουβέρτα του. Παράλληλα, προσπαθούμε με ουδέτερους ήχους ή dogcalming μουσική να καλύψουμε τον εξωτερικό θόρυβο, χαμηλώνουμε τον φωτισμό και ανακουφίζουμε τον σκύλο μας, μιλώντας του ήρεμα. Τον χαϊδεύουμε απαλά ή/και τον αγκαλιάζουμε, εάν το επιθυμεί.
Σε περίπτωση παρατεταμένου τρέμουλου, έντονης σιελόρροιας, διάρροιας, εμετού, ή ταχυκαρδίας, συμβουλευόμαστε άμεσα τον κτηνίατρο.
Το πιο όμορφο δώρο για τα Χριστούγεννα είναι ένα κουτάβι
Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, όμως, όταν όλοι πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά και τα παιδιά στο σχολείο, τα πράγματα δυσκολεύουν.
Πολλά ζώα, δυστυχώς, καταλήγουν στους δρόμους και στις φιλοζωικές, καθώς η απόφαση για την απόκτηση ενός σκύλου ήταν η παρόρμηση της στιγμής και της χριστουγεννιάτικης διάθεσης. Δεν ήταν μία συνειδητή επιλογή. Η οικογένεια δεν αναλογίστηκε την ευθύνη που έχει ένας σκύλος, την αλλαγή στην καθημερινότητά της, και δεν ήταν διατεθειμένη να εκπαιδεύσει και να μεγαλώσει σωστά έναν σκύλο.
Όταν ένα νέο μέλος προστίθεται στην οικογένεια, θα πρέπει να υπάρχει χρόνος, διάθεση και υπομονή για να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να έχουμε μια ομαλή συμβίωση για τα επόμενα 15-20 χρόνια.
Ο σκύλος είναι το καλύτερο δώρο, που κρατάει για μια ζωή. Όχι μόνο για τα Χριστούγεννα».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.