Προκειμένου να έχουμε έναν υγιή σκύλο, το ημερήσιο γεύμα του πρέπει να περιλαμβάνει, σε μεγάλη αναλογία, κρέας, γιατί ως σαρκοβόρο ζώο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό του. Βέβαια, ο πιστός μας φίλος έχει ανάγκη και από άλλα συστατικά.
Οι συσκευασμένες τροφές (ξηρά και υγρή τροφή) αναγράφουν τα συστατικά, κι έτσι είναι εύκολο να δούμε εάν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου μας.
- Ποια είναι, όμως, τα απαραίτητα συστατικά που θα πρέπει να περιέχει η τροφή του σκύλου;
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε όταν αγοράζουμε συσκευασμένη τροφή, είναι να ελέγξουμε τα συστατικά της. Στη λίστα, οι ζωικές πρωτεΐνες θα πρέπει να είναι στις πρώτες θέσεις, με ξεκάθαρη αναφορά αν είναι κρέας, ψάρι, όπως και το λίπος – έλαια, οι φυτικές ίνες από μη επεξεργασμένα σιτηρά και λαχανικά. Η επεξεργασία καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, βλέπουμε τα ποσοστά σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και καθαρό νερό», υπογραμμίζει ο τεχνολόγος συμπεριφοράς – εκπαιδευτής – διατροφολόγος σκύλων Antoine Raymond και συνεχίζει: «η τροφή που λήγει μέσα σε έναν χρόνο, δείχνει ότι δεν έχει χημικά συντηρητικά».
Ο κ. Raymond μας συμβουλεύει να μη μας ξεγελάσει το υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης, καθώς θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη μέτρηση του προϊόντος η υγρασία που αναγράφεται. Όσο μικρότερο ποσοστό της υγρασίας, τόσο το καλύτερο.
Σύμφωνα με τον κ. Raymond η τροφή του σκύλου δεν θα πρέπει να περιέχει:
• Υποπροϊόντα κρέατος. Αν, ωστόσο, υπάρχουν καλό είναι να τα βρούμε στην πέμπτη θέση.
• Πρωτεΐνη από σόγια, καλαμπόκι, πατάτα.
• Λίπος χωρίς να προσδιορίζεται η προέλευσή του, επεξεργασμένο και χαμηλής ποιότητας.
• Τεχνικά συντηρητικά συμπεριλαμβανομένων BHA, BHT, ή ethoxyquin.
• Τεχνητό χρώμα.
• Τεχνητές γεύσεις.
• Γλυκαντικές ουσίες.
Για όσους έχουν επιλέξει το μαγειρευτό φαγητό για τον σκύλο τους, ο κ. Raymond συμβουλεύει ότι «μια τυπική μαγειρική συνταγή σπιτιού θα πρέπει να περιέχει κρέας (όχι χοιρινό), ψάρι, αυγά, λαχανικά, φρούτα, σιτηρά, αμυλούχα λαχανικά και ελαιόλαδο. Όμως θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία στα προϊόντα, να χρησιμοποιούνται οι σωστές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα και τα λαχανικά να μαγειρεύονται στον ατμό και πάνω από όλα να γίνεται ο σωστός συνδυασμός συστατικών. Επομένως, αυτός που θα επιχειρήσει να μαγειρέψει στον σκύλο του θα πρέπει να έχει τις γνώσεις για να το κάνει σωστά. Κάθε σκύλος είναι μοναδικός, άρα θα πρέπει να προσαρμόζουμε ανάλογα τη διατροφή του και τους συνδυασμούς που ταιριάζουν στην ατομικότητά του».
Μπορούμε να δώσουμε με μέτρο στο σκύλο μας τις εξής τροφές:
- μήλα, μπανάνες, blueberries, μπρόκολο, cantaloupe, καρότα, σέλερι, cranberries, αγγούρι, πράσινα φασολάκια, μάνγκο, πορτοκάλια, γιαρμά – ροδάκινο, αχλάδι, αρακά, ανανά, πατάτες, γλυκοπατάτες, raspberries, φράουλες, σπανάκι, καρπούζι, κατσικίσιο γιαούρτι.
«Πολλές τροφές-προϊόντα είναι τοξικά ακόμα και θανατηφόρα για τον σκύλο σας ανάλογα με την ποσότητα, το μέγεθος του σκύλου και την ιδιαιτερότητά του. Ό,τι δίνουμε στο σκύλο πρέπει να το δίνουμε με μέτρο και με συνεχή παρατήρηση, πάντα με τη συνεργασία κτηνιάτρου και ειδικού», τονίζει ο κ. Raymond.
Οι τροφές που δεν πρέπει να φάει ο σκύλος είναι:
- αβοκάντο, κεράσια, σταφύλια, μανιτάρια, κρεμμύδια, ντομάτες, πιπεριές, σκόρδο, κόκαλα, γλυκά, τσίχλες, σοκολάτα, κακάο, ζυμάρι, αγελαδινά προϊόντα, καρυκεύματα, αλάτι, καφεΐνη.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Raymond, «η κακή διατροφή επηρεάζει τον σκύλο ψυχολογικά και σωματικά. Μια τροφή, για παράδειγμα, που του προκαλεί αλλεργία ή δυσανεξία έχει ως αποτέλεσμα ο σκύλος να είναι νευρικός και λιγότερο συνεργάσιμος. Επίσης, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του (καρδιά, νεφρά, συκώτι κ.α)».