Μπορεί ο υδράργυρος να έχει συχνά σκαμπανεβάσματα, όμως όλοι μας λαχταράμε τα φρούτα, που τονώνουν, ενυδατώνουν, αλλά και δυναμώνουν τον εξαντλημένο οργανισμό μας.
Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων που σκέφτονται να προσφέρουν ένα δροσιστικό φρούτο και στον πιστό τους φίλο, βλέποντάς τον με τη γλώσσα κρεμασμένη.
Μπορούν, όμως, οι σκύλοι να απολαύσουν όλα τα φρούτα; Ποια επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται δια ροπάλου;
«Πάντα έχουμε κατά νου ότι κάθε οργανισμός σκύλου είναι διαφορετικός. Προχωράμε, λοιπόν, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητές του. Αν ο σκύλος έχει ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, δεν θα του προσφέρω φρούτα», επισημαίνει η κτηνίατρος, Νάνσυ Μπλέτσα, και συμπληρώνει: «Σε σκύλους που δεν παρουσιάζουν ευαισθησίες σε αυτού του είδους τροφές, μπορούμε να δίνουμε, καθημερινά, μικρές ποσότητες, οι οποίες, όμως, δεν υποκαθιστούν τη βασική του διατροφή».
Σύμφωνα με την κα Μπλέτσα, μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας μήλο, αφού αφαιρέσετε τη φλούδα και τα κουκούτσια, έτσι ώστε να αποφύγετε τις στομαχικές διαταραχές.
Επίσης, μπορείτε να του προσφέρετε πεπόνι και καρπούζι, χωρίς τα κουκούτσια και τη φλούδα.
Πηγή καλίου είναι η μπανάνα και για τον σκύλο σας, γι’ αυτό μπορεί να την απολαύσει.
- «Οδοντόβουρτσα» για τον σκύλο το… καρότο και το αγγούρι
Να γνωρίζετε ότι το αγγούρι, όπως και το καρότο, όχι μόνο θα δροσίσουν τον σκύλο σας, αλλά και τον βοηθούν με το μάσημα στον καθαρισμό των δοντιών του, αναφέρει η κα Μπλέτσα.
- Τι δεν πρέπει να δώσετε στον σκύλο σας
Στο σημείο αυτό, όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Σε όλα τα φρούτα τα κουκούτσια είναι τοξικά. Επίσης, μπορεί οι φλούδες των φρούτων να είναι πλούσιες σε ίνες, όμως βαραίνουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου.
Τα σταφύλια, όπως και οι σταφίδες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, γιατί περιέχουν τοξίνες. Το αβοκάντο μπορεί να του προκαλέσει παγκρεατίτιδα και πεπτικές διαταραχές.
Επίσης, τα βερίκοκα και τα σύκα επιβαρύνουν το στομάχι και το πεπτικό σύστημα, ενώ το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι τοξικά για τους σκύλους, αλλά και για τις γάτες».
Γι’ αυτό, πριν δώσετε οποιαδήποτε τροφή στον σκύλο σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.