Όπως ήδη γνωρίζουμε, πολλά από τα ναρκωτικά προέρχονται από την φύση, και κυρίως από φυτά. Σίγουρα, όσοι έχουν κάποιες ουσίες στο μυαλό τους, οι οποίες προκαλούν παραισθήσεις όπως εκείνες του LSD, δεν θα πίστευαν πως αν φας ένα ψάρι, θα μπορούσε να σου προκαλέσει έντονες παραισθήσεις ακόμα και για 36 ώρες.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν γνωστοί για την αρμονία τους με την φύση καθώς και για τα «ρωμαϊκά οpγια».
Πολλές φορές λοιπόν στα τελευταία, κατανάλωναν ένα ψάρι σαν ναρκωτικό, που τους προκαλούσε παραισθήσεις και οράματα. Το ψάρι αυτό είναι η σάλπα ή σάρπα, με την επιστημονική ονομασία Sarpa Salpa.
Το συγκεκριμένο ψάρι βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, στην Μεσόγειο και από τον Βισκαϊκό Κόλπο μέχρι και την Νότια Αφρική. Βέβαια, απ’ ότι φαίνεται δεν είναι απαραίτητο η κατανάλωση της σάλπας να σου προκαλέσει παραισθήσεις (ichthyoallyeinotoxism), με την πιθανότερη αιτία αυτή της παρενέργειας να είναι ότι το ψάρι έχει προηγουμένως τραφεί με κάποια είδη μακροφυκών ή φυτοπλαγκτού που βρίσκονται σε συγκεκριμένους βιότοπους, των οποίων οι τοξίνες το μετατρέπουν σε παραισθησιογόνο.
Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από τροφική δηλητηρίαση. Οι Άραβες το λένε «ψάρι που προκαλεί όνειρα», με τους Ρωμαίους να γνωρίζουν για τις παραισθήσεις που προκαλεί, οι οποίες παραπέμπουν σε εκείνες του LSD.
Μια έρευνα του 2012, επιβεβαίωσε πως κάποιες από τις τροφές του ψαριού περιέχουν αλκαλοειδή, που έχουν παρόμοια χημική δομή με το LSD. Οι παραισθησιογόνες επιδράσεις του ψαριού έγιναν ευρέως γνωστές το 2006, όταν δυο άντρες έφαγαν το συγκεκριμένο ψάρι σε ένα εστιατόριο της Μεσογείου.
Το 1994, ένας 40χρονος που βρισκόταν στην Γαλλική Ριβιέρα έφαγε μια φρέσκια σάλπα και μετά από δυο ώρες είχε ναυτία, θολή όραση και μυϊκή αδυναμία. Δεν μπορούσε να οδηγήσει γιατί άκουγε ζώα να ουρλιάζουν και ανάρρωσε μετά από 36 ώρες στο νοσοκομείο.
Ένας 90χρονος πάλι, άκουγε κραυγές ανθρώπων και κρωξίματα πουλιών και για δυο βράδια δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε κάποιο άλλο ψάρι για γεύμα.