Η ατυχής όρεξη των θαλάσσιων χελωνών για πλαστικά σκουπίδια πονοκεφάλιαζε τους επιστήμονες, πλέον έχουμε όμως απάντηση.
Ως τώρα η επιστήμη υπέθετε πως οι χελώνες μπερδεύονται οπτικά με το πλαστικό, περνώντας το για φαγητό. Μια πλαστική σακούλα που επιπλέει στο νερό μοιάζει άλλωστε πολύ με μέδουσα στα πεινασμένα μάτια.
Μια νέα μελέτη έδειξε όμως πως είναι πιθανότατα άλλος ο λόγος. Και είναι η μυρωδιά του πλαστικού που κάνει τις χελώνες να το προτιμούν, μπερδεύοντάς το με τροφή.
Το πείραμα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έδειξε πως τα βακτήρια και τα φύκια που συσσωρεύονται στα πλαστικά που μολύνουν τους ωκεανούς δίνουν στα σκουπίδια τη χαρακτηριστική οσμή λαχταριστού φαγητού.
«Βρήκαμε πως οι θαλάσσιες χελώνες ανταποκρίνονται στις οσμές των πλαστικών με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνονται και σε μυρωδιές φαγητού, υποδεικνύοντας πως οι χελώνες προσελκύονται από τα πλαστικά σκουπίδια όχι μόνο από τον τρόπο που φαίνονται, αλλά και από το πώς μυρίζουν», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, Joseph Pfaller.
Όπως μας λένε στο άρθρο τους στο περιοδικό «Current Biology», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 15 νεαρές θαλάσσιες χελώνες σε αιχμαλωσία για να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους σε 4 διαφορετικές οσμές που ψέκασαν μέσα στη δεξαμενή.
Και βρήκαν πως οι χελώνες αντιδρούν στο πλαστικό με συσσώρευση βακτηριδίων και φυκιών με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνονται την τροφή (ψάρια και γαρίδες στο πείραμα).