Νέα δεδομένα φέρει στο φως της δημοσιότητας νέα έρευνα, όσον αφορά το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.
Το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο είναι πιο πιθανό να συμβεί πριν το 2050 συμπεραίνει η έρευνα, ακόμα και αν οι εκπομπές άνθρακα μειωθούν σύντομα.
Το συγκεκριμένο δεδομένο, όπως είναι λογικό, προκάλεσε ανησυχία στους επιστήμονες. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου παραμένει ζωτικής σημασίας, καθώς θα καθορίσει το αν ο αρκτικός θερινός πάγος εξαφανιστεί μονίμως ή θα μπορέσει να ανακάμψει με την πάροδο του χρόνου.
Το χειρότερο σενάριο θέλει την Αρκτική να μην παγώνει ακόμα και τους κρύους μήνες του χειμώνα, μια πιθανότητα η οποία περιγράφεται ως «καταστροφική».
Από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες μέσω δορυφόρων το 1979, παρατηρείται ότι η Αρκτική έχει χάσει γύρω στο 40% του πάγου της τους καλοκαιρινούς μήνες και γύρω στο 70% του όγκου της, εξαιτίας της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.
Ο καθηγητής Dirk Notz από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου της Γερμανίας, ανέφερε: «Εάν διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2C, ο πάγος της Αρκτικής θα εξαφανιστεί κατά πάσα πιθανότητα το καλοκαίρι ακόμη και πριν από το 2050. Αυτό μας εξέπληξε πραγματικά»
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, χρησιμοποιεί την τελευταία γενιά κλιματικών μοντέλων από 21 ερευνητικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος πολικού κλίματος του Ηνωμένου Βασιλείου Met Office, Εd Blockley, η νέα έρευνα έδειξε ότι η μείωση των εκπομπών άνθρακα παρέμεινε ζωτικής σημασίας για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων στην Αρκτική, προσθέτοντας:
«Δείχνουμε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα».