Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον καθαρότερο αέρα στη Γη, ο οποίος βρίσκεται πάνω από τον Νότιο Ωκεανό και είναι απαλλαγμένος από ανθρώπινα σωματίδια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες λοιπόν, ο πιο καθαρός αέρας στον κόσμο, βρίσκεται πάνω από τον Νότιο Ωκεανό, που περιβάλλει την Ανταρκτική. Σε μια πρώτη μελέτη της σύνθεσης της βιοαεροζόλης του Νότιου Ωκεανού, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εντόπισαν μια ατμοσφαιρική περιοχή που παραμένει αμετάβλητη από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Καθώς το κλίμα αλλάζει γρήγορα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, οι επιστήμονες και οι ερευνητές δυσκολεύονται να βρουν μια γωνιά της Γης που δεν επηρεάζεται από τους ανθρώπους.
Ωστόσο, η καθηγήτρια Sonia Kreidenweis και η ομάδα της υποψιάστηκαν ότι ο αέρας πάνω από τον Νότιο Ωκεανό επηρεάζεται λιγότερο από τους ανθρώπους και τη σκόνη από τις ηπείρους του κόσμου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αέρας οριακού στρώματος, ο οποίος τροφοδοτεί τα χαμηλότερα σύννεφα πάνω από τον Νότιο Ωκεανό, ήταν απαλλαγμένος από σωματίδια αερολύματος που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα -όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η παραγωγή λιπασμάτων και η απόρριψη λυμάτων- ή που μεταφέρονται από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται από αερολύματα, τα οποία είναι στερεά και υγρά σωματίδια και αέρια που αιωρούνται στον αέρα.
Τι αναφέρουν οι επιστήμονες
Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν τι υπήρχε στον αέρα και από πού προήλθε, χρησιμοποιώντας βακτήρια στον αέρα ως διαγνωστικό εργαλείο για να συμπεράνουν τις ιδιότητες της χαμηλότερης ατμόσφαιρας.
Ένα από τους επιστήμονες της έρευνας και συν-συγγραφέας της μελέτης, ο Τόμας Χιλ, εξήγησε «ότι τα αερολύματα που ελέγχουν τις ιδιότητες των σύννεφων του Νότιου Ωκεανού συνδέονται στενά με τις βιολογικές διεργασίες των ωκεανών και ότι η Ανταρκτική φαίνεται να είναι απομονωμένη από τη νότια διασπορά μικροοργανισμών».
«Συνολικά, αυτό υποδηλώνει ότι το Νότιος Ωκεανός είναι ένα από τα πολύ λίγα μέρη στη Γη που έχει επηρεαστεί ελάχιστα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», πρόσθεσε στη δήλωσή του.
Οι επιστήμονες πήραν δείγμα από τον αέρα στο επίπεδο των θαλάσσιων ορίων – το μέρος της ατμόσφαιρας που έχει άμεση επαφή με τον ωκεανό – ενώ βρίσκονταν σε ένα ερευνητικό σκάφος που ταξιδεύει νότια προς την ακτή της Ανταρκτικής από την Τασμανία της Αυστραλίας. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνθεση των αερομεταφερόμενων μικροβίων, τα οποία βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και συχνά διασκορπίζονται χιλιάδες χιλιόμετρα από τον άνεμο.
Χρησιμοποιώντας τον προσδιορισμό αλληλουχίας DNA, την ιχνηλάτηση των πηγών και τις τροχιές του ανέμου, ο επιστήμονας και ο συγγραφέας της μελέτης Jun Uetake, διαπίστωσε ότι η προέλευση των μικροβίων προήλθε από τον ωκεανό.
Από τη βακτηριακή σύνθεση των μικροβίων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αερολύματα από μακρινές μάζες της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, δεν ταξίδευαν νότια και με τον αέρα.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι επιστήμονες περιέγραψαν την περιοχή ως «πραγματικά ανέγγιχτη».
Παγκόσμια κρίση η ατμοσφαιρική ρύπανση
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ήδη μια παγκόσμια κρίση για τη δημόσια υγεία και σκοτώνει επτά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου των νεφρών.
Περισσότερο από το 80% των ανθρώπων που ζουν σε αστικές περιοχές που παρακολουθούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, εκτίθενται σε επίπεδα ποιότητας του αέρα που υπερβαίνουν τα όρια των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ, ανέφερε ο οργανισμός υγείας και οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα υποφέρουν από τις υψηλότερες εκθέσεις.
Ωστόσο, όπως έχουν δείξει μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διασχίσει τα γεωγραφικά όρια και να επηρεάσει ανθρώπους εκατοντάδες μίλια μακριά από την προέλευσή του.