Γνωρίζατε πως η φήμη της Αυστραλίας ως… πατρίδα των πιο επικίνδυνων ζώων δεν οφείλεται στον αριθμό των ειδών, αλλά στη δύναμη του δηλητήριού τους;

​Συγκεκριμένα, όπως γράφει η Λουίζ Τζεντλ, ειδικός σε θέματα άγριας ζωής και συνεργάτιδα του Πανεπιστήμιου του Νότιγχαμ στο The Conversation, η Αυστραλία έχει 66 δηλητηριώδη είδη, ενώ το Μεξικό 80 και η Βραζιλία 79.

Ωστόσο, η μακρινή αυτή ήπειρος συγκεντρώνει τα δέκα πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο, ανάμεσα σε αυτά το φίδι με το πιο θανατηφόρο δηλητήριο (φίδι ταϊπάν), η θαλάσσια σφήκα (είδος μέδουσας), το πετρόψαρο και το χταπόδι με τους μπλε δακτυλίους.

​Είναι χαρακτηριστικό ότι το φίδι ταϊπάν με ένα και μοναδικό δάγκωμα απελευθερώνει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 250.000 ποντίκια.

Πολύ δηλητηριώδη για να πεθάνουν

Γιατί όμως η Αυστραλία αναδεικνύεται σε αληθινό ναρκοπέδιο; Όσον αφορά τα φίδια, συγκεκριμένα, με τον διαχωρισμό της από τις άλλες ηπείρους πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια βρέθηκε αποκλειστικά με μία οικογένεια φιδιών, τις ελαπίδες, όλα τα μέλη της οποίας είναι δηλητηριώδη.

Καθώς μάλιστα η φυσική επιλογή ευνοεί τα πιο δηλητηριώδη είδη (έχουν υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης), τα φίδια με το πιο ισχυρό δηλητήριο γίνονται όλο και πιο κοινά από γενιά σε γενιά.

Ειδικά σε ξηρά, θερμά περιβάλλοντα όπως η έρημος της Αυστραλίας, όπου δεν επιβιώνουν πολλές μορφές ζωής, το δηλητήριο ενός φιδιού πρέπει να είναι δυνατό, προκειμένου το ερπετό να καταφέρει να ακινητοποιήσει τα -δυσθεώρητα- θύματά του και να εξασφαλίσει ένα γεύμα.

Ο ίδιος κανόνας, ότι στην Αυστραλία έχουν εγκλωβιστεί οι πιο δηλητηριώδεις οικογένειες ζώων, ισχύει και για άλλα είδη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Τα καλά νέα για εμάς; Ελάχιστα αποβαίνουν θανατηφόρα για τον άνθρωπο, δεδομένου μάλιστα ότι δεν μας βλέπουν σαν τροφή, αλλά συνήθως μας επιτίθενται μόνο για λόγους αυτοάμυνας.