ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Πως οι Ιρλανδοί με ένα πρωτοποριακό αγροτικό πρόγραμμα αναγέννησαν περιβάλλον και οικονομία

Πως οι Ιρλανδοί με ένα πρωτοποριακό αγροτικό πρόγραμμα αναγέννησαν περιβάλλον και οικονομία

Πώς ένα ασυνήθιστο αγροτικό πρόγραμμα συνέβαλε στην αναγέννηση μιας ολόκληρης περιοχής της Ιρλανδίας, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν τα αγριολούλουδα, οι πεταλούδες και οι μέλισσες.

Πριν από τριακόσια εκατομμύρια χρόνια η αγροτική περιοχή Μπέρεν της Ιρλανδίας ήταν πολύ διαφορετική: τα χωράφια αποτελούσαν τον πυθμένα μιας θάλασσας με ζεστά νερά, η οποία φιλοξενούσε δισεκατομμύρια οργανισμούς.

Με την υποχώρηση των νερών, τα όστρακα μετατράπηκαν στο ασβεστολιθικό έδαφος που σήμερα σφύζει από αγριολούλουδα και έντομα. Πριν από μερικές δεκαετίες, ωστόσο, η κατάσταση εδώ ήταν πολύ διαφορετική.

Όταν το 1999 έφτασε στο Μπέρεν ένας νεαρός τότε περιβαλλοντολόγος, ο Μπρένταν Ντάνφορντ, να κάνει τη διδακτορική διατριβή του πάνω στην αγροτική παραγωγή, διαπίστωσε ότι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις είχαν αλλοιώσει το οικοσύστημα. Τα κοπάδια των γηγενών ζώων είχαν αντικατασταθεί από φυλές με υψηλότερες απαιτήσεις σε ποσότητες τροφής, που συντελούσαν στην αποψίλωση του τοπίου. Επιπλέον, η κοπριά μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

Αποκλειστικός στόχος για τους αγρότες, τότε, ήταν η αύξηση της παραγωγής, ανεξάρτητα από τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Τότε ο Ντάνφορντ αποφάσισε, με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα που επιδοτούσε τους αγρότες για να υιοθετήσουν πολιτικές με απώτερους σκοπούς την αναγέννηση του οικοσυστήματος και τον καθαρισμό των υδάτων.

Μεταξύ άλλων οι αγρότες επέστρεψαν σε μια ξεχασμένη παράδοση, σύμφωνα με την οποία μετέφεραν τα κοπάδια να ξεχειμωνιάσουν σε ένα υψίπεδο όπου τρέφονταν με το σκληρό χορτάρι της περιοχής. Έτσι, έκαναν χώρο για να φυτρώσουν την άνοιξη αγριολούλουδα και τα αγριολούλουδα έφεραν ξανά πεταλούδες και μέλισσες. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της εντομολόγου Δρος Ντάρα Στάνλεϊ, ενώ το ένα τρίτο των μελισσών της Ιρλανδίας κινδυνεύει να εξαφανιστεί, η βιοποικιλότητά τους στο Μπάρεν βρίσκεται σε άνοδο. «Το πρόγραμμα στην περιοχή έχει αποτέλεσμα» όπως συνοψίζει η ίδια σε σχετικό άρθρο του Guardian.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι περισσότερες αγροτικές περιοχές της Ιρλανδίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανεβασμένα επίπεδα αμμωνίας και μόλυνση των υδάτινων πόρων. Όμως το πείραμα στο Μπάρεν κρίνεται μάλλον επιτυχημένο. Ακόμα και αν οι επιδοτούμενοι αγρότες καλούνται σήμερα να «καλλιεργήσουν» αγριολούλουδα και πεταλούδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.