Το σύντομο διάλειμμα της ανθρώπινης δράσης ήταν εξαιρετικά δηλωτικό για το τι ακριβώς κάνουμε στο οικοσύστημα.
Σε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution», ονομάζοντας το φαινόμενο «ανθρωποπαύση», μια παγκόσμιας κλίμακας απουσία ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Και με αυτό τον όρο θέλουν να κατανοήσουν ακριβώς το αποτέλεσμα που έχει η ανθρώπινη δράση στον κόσμο και τα πλάσματά του.
Ως «ανθρωποπαύση» ορίζουν «τη σημαντική παγκόσμια επιβράδυνση των σύγχρονων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, κυρίως τα ταξίδια». Κάλεσαν μάλιστα επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο να παρατηρήσουν και να καταγράψουν ένα πλήθος ειδών και πώς ακριβώς επηρεάζονται από την ανθρώπινη δράση σε όρους ζωής, μετακίνησης και συμπεριφοράς.
Η επιστημονική κοινότητα ανταποκρίθηκε και τα νέα δεδομένα συγκρίθηκαν με προ κορωνοϊού πληροφορίες, ώστε να καθοριστεί με ακρίβεια πώς ακριβώς επηρέασε την άγρια ζωή η απουσία ανθρώπινης δράσης. Αν πρέπει να το πούμε, με τρόπο θετικό!
Δεν ήταν ωστόσο παντού θετική η παύση της ανθρώπινης δραστηριότητας για τα ζώα. Χαρακτηριστικό εδώ τα ζώα που ζουν στις πόλεις, όπως τρωκτικά, γλάροι, ακόμα και μαϊμούδες, που εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα στρες χωρίς πρόσβαση σε ανθρώπινη τροφή.