Έχεις αναρωτηθεί τι πρέπει να κάνεις αν τα φρούτα και τα λαχανικά δεν αρέσουν μόνο σε εσένα αλλά και στον τετράποδο φίλο σου;

​Ακολουθούν οι πιο κοινοί εποχιακοί καρποί, με τους κινδύνους ή τα οφέλη που μπορεί να κρύβει ο καθένας για ένα σκύλο.

Μήλο: Τα κουκούτσια του μήλου περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες αμυγδαλίνης, που κατά την πέψη διασπάται στο επικίνδυνο υδροκυάνιο, ωστόσο ο σκύλος σου πρέπει να φάει πάρα πολλά για να κινδυνέψει. Αν πάντως του δώσεις να φάει μήλο με τη φλούδα, πλύνε το καλά για να απομακρυνθούν οι χημικές ουσίες, αφαίρεσε τον πυρήνα και κόψε το σε μικρά κομμάτια που θα μπορεί να μασήσει εύκολα. Να έχεις επίσης υπόψη σου ότι μεγάλες ποσότητες από οποιοδήποτε γλυκό φρούτο μπορεί να του προκαλέσουν στομαχόπονο.

Παντζάρι: Αν το πλύνεις καλά και το μαγειρέψεις στο σπίτι, μπορείς να το δώσεις άφοβα στο σκύλο σου. Η μόνη… πιθανή παρενέργεια; Η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί να αλλάξει ελαφρώς το χρώμα της επιδερμίδας και του τριχώματός του!

Μπρόκολο: Είτε μαγειρεμένο είτε ωμό, είναι ασφαλές και πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αρκεί να μη συνοδεύεται από καρυκεύματα. Αν του το δώσεις ωμό, ωστόσο, περιόρισέ το σε μικρές ποσότητες, γιατί περιέχει μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει στομαχόπονο.

Λάχανο: Είναι ασφαλές για τους σκύλους, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες. Η υπερκατανάλωσή του μπορεί να του προκαλέσει μετεωρισμό (αέρια) ή, στη χειρότερη περίπτωση, διόγκωση του θυρεοειδή.

Κολοκύθα: Θεωρείται ότι έχει θεραπευτική δράση σε προβλήματα του εντέρου του σκύλου. Μάλιστα το PetMD συνιστά μία κουταλιά της σούπας πολτοποιημένη κολοκύθα σε περιπτώσεις διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η κολοκύθα πρέπει να είναι σκέτη. Μην του δώσεις, για παράδειγμα, να φάει γλυκιά κολοκυθόπιτα, γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Κουνουπίδι: Επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως το μπρόκολο, μπορεί να καταναλωθεί είτε μαγειρεμένο είτε ωμό. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, βέβαια, καλό είναι να περιορίσεις την ποσότητα που θα δώσεις στο σκύλο σου, για να μην υπάρχει κίνδυνος γαστρεντερικών διαταραχών.

Μαρούλι: Δεν είναι τοξικό για το σκύλο, αλλά επίσης πρόσεχε τις ποσότητες που του δίνεις, για να το προφυλάξεις από προβλήματα του γαστρεντερικού.

Σπανάκι: Ίσως διστάζεις να το δώσεις στο σκύλο σου γιατί έχει συνδεθεί με το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, όμως το τετράποδό σου πρέπει να καταναλώσει πραγματικά εξωφρενικές ποσότητες για να έχει οποιαδήποτε παρενέργειες. Μη διστάσεις λοιπόν να του δώσεις λίγα φύλλα φρέσκο, ωμό, καλά πλυμένο σπανάκι.

Ραπανάκια: Η κατανάλωσή τους σε μικρές ποσότητες είναι ασφαλής για το σκύλο. Κάποια ζώα ίσως βρίσκουν τη γεύση του δυσάρεστη, αλλά όπως και τα καρότα έτσι και τα ραπανάκια μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα παιχνίδι οδοντοφυΐας για το αγαπημένο μας τετράποδο.

Γλυκοπατάτα: Εφόσον είναι ώριμη και δεν συνοδεύεται από άλλα υλικά, μπορεί να καταναλωθεί, μαγειρεμένη, από το σκύλο σου. Σε πολύ μικρές ποσότητες όμως, γιατί είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, που καλό είναι να μην αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής ενός σκύλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κολοκυθάκια: Μπορούν να καταναλωθούν άνετα από ένα σκύλο, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, αρκεί, όπως και στις παραπάνω περιπτώσεις, να μη συνοδεύονται από σάλτσες και άλλα υλικά.