Ο David McDermott Hughes, Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers και συγγραφέας του έργου “Ενέργεια χωρίς Συνείδηση” μας καλεί να σώσουμε τον πλανήτη με τον δικό του τρόπο…
“Ας φάμε ένα κρύο δείπνο που και που. Η συνέχεια κοστίζει πάρα πολύ. Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει και σκοτώνει πρώτα τους ευάλωτους ανθρώπους. Η διαλείπουσα σώζει ζωές , και σώζει τους ευάλωτους ανθρώπους πρώτα. Αφήστε την παύση να πάρει τη θέση της στον συνεχή ακτιβισμό του κλίματος …
Αυτό που ισχύει στην πανδημία ισχύει επίσης – ως απελπιστική επείγουσα ανάγκη – στην κλιματική κρίση. Μπορούμε να ζήσουμε με κάποια διακοπή και διαλογισμό τουλάχιστον έως ότου οι μπαταρίες και άλλες μορφές αποθήκευσης ενέργειας λειτουργούν παντού. ” λέει σχετικά με την ζήτηση ενέργειας.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οικοδομήσει μια τεράστια υποδομή για την παραγωγή, τη μετάδοση και την κατανάλωση, όλες σχεδόν εξ ολοκλήρου βασισμένες σε ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν τον πλανήτη και στην πυρηνική ενέργεια.” Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να προσφέρουν αυτή την πληρότητα – και ήδη μέσω αιολικών και ηλιακών εκμεταλλεύσεων στο Τέξας και την Καλιφόρνια – αλλά όχι απαραίτητα όλη την ώρα.
Ο ήλιος μας λάμπει συνεχώς, με περισσότερη ενέργεια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή, αλλά η Γη μας περνάει στη σκιά το βράδυ. Και ο άνεμος, φυσικά, μπορεί απλά να σταματήσει. Ως αποτέλεσμα, οι κύριες πηγές ενέργειας χωρίς ορυκτά και πυρηνικά λλάζουν, αυξάνοντας την πιθανότητα συχνότερων και μεγαλύτερων διακοπών ρεύματος. Οι επικριτές – συχνά υποστηρικτές του φυσικού αερίου – λένε ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια “δεν είναι έτοιμες”.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μας προειδοποιούν, θέτουν ένα «πρόβλημα διαλείμματος». … Για όσους ανησυχούν σοβαρά για την κλιματική αλλαγή, πρέπει να ισχύει το αντίστροφο και η ζήτηση για ηλεκτρική συνέχεια να είναι το πραγματικό πρόβλημα … Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να υπομείνουμε πολύ περισσότερο από έξι ώρες χρόνου διακοπής ρεύματος κάθε χρόνο για λόγους μετάβασης και απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. “