Η πρώτη φωλιά γιγαντιαίων ασιατικών σφηκών που βρέθηκε στις ΗΠΑ, εντοπίστηκε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, με την βοήθεια συστημάτων εντοπισμού που είχαν δεθεί πάνω σε «σφήκες – δολοφόνους».

Με μία ειδική «σκούπα κενού», οι ειδικοί ρούφηξαν την φωλιά από το δέντρο που την είχαν στήσει τα επικίνδυνα έντομα.

Το είδος των συγκεκριμένων σφηκών διαθέτει πολύ ισχυρό κεντρί και δηλητήριο. Επιτίθενται σε μέλισσες που επικονιάζουν καλλιέργειες και μπορούν να καταστρέψουν μία αποικία μελισσών μέσα σε ελάχιστες ώρες. Όταν μία γιγάντια ασιατική σφήκα μπει σε ένα μελίσσι, περνά στην «φάση της σφαγής» όπου σκοτώνει την μία μέλισσα μετά την άλλη.

Υπολογίζεται πως έχουν ήδη καταστραφεί 6 με 7 αποικίες μελισσών στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Τον Ιούλιο οι επιστήμονες κατάφεραν να πιάσουν την πρώτη ζωντανή σφήκα- δολοφόνο.

Η φωλιά στην Ουάσιγκτον βρέθηκε από εντομολόγους που χρησιμοποίησαν οδοντικό νήμα για να δέσουν συσκευές εντοπισμού πάνω σε ζωντανές σφήκες δολοφόνους.

Η φωλιά είχε περίπου 200 έντομα και ανακαλύφθηκε στην πόλη του Μπλέιν, κοντά στα καναδικά σύνορα. Το δέντρο θα κοπεί τώρα ώστε να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και για άλλες φωλιές.

Οι ασιατικές σφήκες-δολοφόνοι είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και οι βασίλισσές τους αγγίζουν μέχρι και τα πέντε εκατοστά σε μήκος. Το κεντρί τους μπορεί να διαπεράσει ακόμα και τα ρούχα και κάθε χρόνο, το δηλητήριό τους σκοτώνει περίπου 40 ανθρώπους μόνο στην Ασία, σύμφωνα με τα στοιχεία του μουσείου Smithsonian στην Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, σφήκες και μέλισσες που συνήθως βρίσκονται στις ΗΠΑ σκοτώνουν κατά μέσο όρο 62 ανθρώπους τον χρόνο, σύμφωνα με τα κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών.

Το φυσικό τους περιβάλλον είναι σε οικοσυστήματα της Ασίας, από την Κίνα έως την Ιαπωνία, αλλλα το 2019 παρατηρήθηκαν πολλές «μοναχικές» σφήκες δολοφόνοι στη βόρεια Αμερική. Μια φωλιά είχε καταστραφεί πέρυσι στη νήσο Βανκούβερ στον Καναδά.

Σε όλο τον κόσμο, περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν από την διαρκή απομείωση των πληθυσμών των εντόμων αλλά επιτρέπεται η θανάτωσή τους στην περίπτωση επιθετικής εξάπλωσης κάποιου είδους σε ξένο περιβάλλον, σε βάρος ντόπιων ειδών.

Οι μέλισσες, των οποίων ο ρόλος είναι από τους κρισιμότερους στην τροφική αλυσίδα, απειλούνται ήδη από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τα εντομοκτόνα και τις ασθένειες. Άνθρωποι του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ εδώ και εβδομάδες έκαναν έρευνες και έστηναν «παγίδες», προκειμένου να εντοπίσουν φωλιά της γιγάντιας ασιατικής σφήκας, της μεγαλύτερης στον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η φωλιά έχει μέγεθος μπάλας του μπάσκετ. Οι επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν πως το έντομο έφτασε στη Βόρεια Αμερική. Έχει εντοπιστεί μόνο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.