Η κυβέρνηση της Δανίας έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να θανατωθεί πλειονότητα των βιζόν που εκτρέφονται στη χώρα και τα οποία ανέρχονται μεταξύ 15 – 17 εκατομμυρίων.
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από τον εντοπισμό μετάλλαξης του κορωνοϊού στα γουνοφόρα ζώα.
Η νομιμότητα της απόφασης για τη μαζική θανάτωση είχε αμφισβητηθεί εν μέσω και των αντιδράσεων από τους εκτροφείς των βιζόν. Είχε αποδειχθεί πως η απόφαση δεν ήταν σύμφωνη με τη νομοθεσία της χώρας, ύστερα από πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων, όμως, αποφασίστηκε το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.
Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να προχωρήσει τα πλάνα της.
«Είμαι πολύ χαρούμενος για το ότι με αυτή τη συμφωνία θα μπορέσουμε να επιφέρουμε την ηρεμία γύρω από τη μεγάλης κλίμακας σφαγή στις φάρμες βιζόν της χώρας. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, είμαι ο πρώτος που το παραδέχομαι», σημείωσε ο υπουργός Τροφίμων, Mogen Jensen.
«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη θανάτωση των βιζόν της Δανίας, ήταν δύσκολη και αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις επιπτώσεις που έχει για κάθε μέλος της βιομηχανίας που επηρεάζεται», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας, όμως, την απόφαση «απαραίτητη».
Η συμφωνία
Η συμφωνία ορίζει την προσωρινή απαγόρευση εκτροφής βιζόν έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2021. Επιπροσθέτως, όλα τα βιζόν που βρίσκονται σε φάρμες πρέπει να θανατωθούν.
Παράλληλα, οι εκτροφείς θα λάβουν άμεσα μία αποζημίωση της τάξης των πέντε δολαρίων για κάθε ένα από τα ζώα τους που θα θανατωθεί πριν από τις 19 Νοεμβρίου. Ωστόσο, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η συμφωνία για τις αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, Simon Kollerup, είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους εκτροφείς σχετικά με τις αποζημιώσεις τους.
«Δεν ευθύνονται οι εκτροφείς που ο κορωνοϊός είναι μεταδοτικός στον τομέα τους», είπε ο ίδιος.
Η Δανία κατέχει τη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής γούνας βιζόν παγκοσμίως και μόλις το 2019 είχε κέρδη της τάξης των 800 εκατομμυρίων δολαρίων.