Η μετεωρολογική υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας (Met Office) και το University of East Anglia, ανακοίνωσαν την πέμπτη εκδοχή των δεδομένων του HadCRUT, του συστήματος καταγραφής των παγκόσμιων θερμοκρασιών που ξεκινά από το 1850.
Το HadCRUT συνδυάζει μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα σε μετεωρολογικούς σταθμούς στο έδαφος με μετρήσεις θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας.
Το πιο πρόσφατο σετ δεδομένων HadCRUT5 λοιπόν δείχνει πως η παγκόσμια μέση θερμοκρασία την τελευταία δεκαετία είναι 1.07 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από τη μέση θερμοκρασία τις δεκαετίες 1850-1900.
Η μέτρηση αυτή είναι 0.16 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από την προηγούμενη έκδοση του dataset HadCRUT4. Τα νέα δεδομένα έρχονται να συμφωνήσουν με άλλα datasets παγκόσμιων μετρήσεων.
Ο καθηγητής Tim Osborn του University of East Anglia, σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως η κλιματική αλλαγή δεν έγινε ξαφνικά χειρότερη.
«Κάναμε την πρώτη μας εκτίμηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης το 1986 και από τότε βελτιώνουμε συχνά τα δεδομένα μας και τις αναλύσεις μας. Η νέα αυτή μεγάλη αναβάθμιση στο παγκόσμιο αρχείο θερμοκρασιών μας, βλέπει την εκτίμηση της υπερθέρμανσης από το 1850 έως το 2018 να ανεβαίνει προς τα πάνω, από τους 0.91 βαθμούς στους 1.07. Η κλιματική αλλαγή δεν έγινε ξαφνικά χειρότερη, αντί αυτού, τώρα έχουμε μία βελτιωμένη εκτίμηση του πώς μία τέτοια υπερθέρμανση συνέβη».
Σύμφωνα με την αναφορά, ο κύριος λόγος της υπερθέρμανσης τα τελευταία 170 χρόνια είναι ο ανθρώπινος παράγοντας με την αύξηση των αερίων θερμοκηπίου.
Η έρευνα του Met Office δημοσιοποιήθηκε στο Journal of Geophysical Research.