Το κρύο στο Οϊμιάκον, πέφτει πολύ συχνά κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου κι έτσι οι αγελάδες όταν βγαίνουν έξω πρέπει να φορούν… σουτιέν.
«Οι αγελάδες περνούν το χειμώνα στο παχνί, αλλά κάθε μέρα πρέπει να βγαίνουν έξω, ακόμα κι όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από -60» λέει ο 70χρονος Νικολάι Ατλάσοφ, που είναι γέννημα θρέμμα του Οϊμιάκον, στη Σιβηρία.
«Είμαι κυνηγός και η οικογένειά μου έχει 5 αγελάδες, μ’ αυτές βγάζουμε το “ψωμί” μας» λέει ο Νικολάι.
Τα σουτιέν για τις αγελάδες είναι φτιαγμένες από ένα μεγάλο τριγωνικό ζεστό ύφασμα, που μέσα έχει ραμμένη γούνα, ή από παλιά μάλλινα παλτά.
Οι παλιές κουκούλες συνήθως έχουν καλή εφαρμογή και έχουν τρία λουριά-τα δύο δένουν γύρω από το σώμα στην περιοχή της κοιλιάς κι ένα ακόμη κάτω από την ουρά.
Αυτή η πρακτική προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα των μαστών και σώζει το γάλα, λένε οι ντόπιοι.
Η χαμηλότερη επίσημα καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην περιοχή ήταν -67,7 βαθμούς Κελσίου το 1933, αλλά σύμφωνα με τους κατοίκους, τον Γενάρη του 1924 είχε πέσει στους -71,2.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα παιδιά του δημοτικού στο Οϊμιακόν συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο μέχρι και με -52, με τα σχολεία να κλείνουν στους -56 βαθμούς Κελσίου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.