Υπάρχουν πολλά μέρη στην Αθήνα που πιθανόν δεν γνωρίζεις ότι υπάρχουν. Ένα από αυτά πιθανόν είναι η σπηλιά της Αθήνας την οποία συνηθίζουν να αποκαλούν και φυλακή του Σωκράτη.
Ακόμη και αν έχει αμφισβητηθεί και από πολλούς αποκλειστεί ότι αυτή η σπηλιά ήταν η πραγματική φυλακή που βρέθηκε ο Σωκράτης, παρ’ όλα αυτά έχει επικρατήσει αυτό το όνομα.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα αρχαίο κτήριο το οποίο βρίσκεται στον Λόφο Φιλοπάππου στην Αθήνα και έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία. Και είναι ωραίο να εξερευνούμε τα ιδιαίτερα και άγνωστα μέρη της Αττικής.
Πάρνηθα: Το μοναχικό εκκλησάκι στο Κεραμίδι που μάλλον δεν γνωρίζεις
Η σπηλιά της Αθήνας που ονομάζεται φυλακή του Σωκράτη
Η περιοχή που βρίσκεται η λεγόμενη σπηλιά του Σωκράτη, πήρε αυτό το όνομα επειδή υπήρξε και διαδόθηκε έντονα η πεποίθηση ότι σε αυτό το σημείο είχε κάποτε φυλακιστεί ο αρχαίος φιλόσοφος. Υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις και διαφωνίες γι’ αυτή την πεποίθηση. Ωστόσο, όσοι υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή, παρουσιάζουν κάποια στοιχεία που θεωρητικά επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία.
Ποια είναι αυτά; Αρχικά το γεγονός ότι η φυλακή θεωρείται ότι ήταν χτισμένη στα μέσα του 5ου αιώνα και η θέση της ήταν τέτοια ώστε λέγεται ότι έβλεπε σε κεντρικό δρόμο. Επίσης γραπτές αναφορές αναφέρουν ότι βρισκόταν σε κοίλωμα του εδάφους και διέθετε εγκαταστάσεις για λουτρά.
Αυτά υπήρχαν στην συγκεκριμένη σπηλιά και μάλιστα συμφωνούν με τις περιγραφές του δεσμωτηρίου από τους πλατωνικούς διαλόγους. Λεπτομερείς πληροφορίες για τη φυλάκιση και την εκτέλεση του Σωκράτη λαμβάνουμε από τους διαλόγους Κρίτων και Φαίδων.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την φυλάκιση, τον χώρο που έγινε αλλά και την εκτέλεση του Σωκράτη περιέχονται στους τους διαλόγους Κρίτων και Φαίδων.
Ωστόσο κανείς δεν ξέρει με σιγουριά ποια είναι τελικά η αλήθεια στη σύνδεση της σπηλιάς αυτής με την φυλακή του Σωκράτη. Και δεν είναι η μοναδική σπηλιά στην Αττική που διεκδικεί αυτή την εκδοχή. Ακόμη μία σπηλιά στου Φιλοπάππου έχει το ίδιο όνομα.
Είναι μια σπηλιά που βρίσκεται στο άλσος απέναντι από το γραφικό εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη, λίγο πριν ξεκινήσει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του λόφου και στο μνημείο του Φιλοπάππου.