Ένα καρχαριοειδές 75 κιλών αλίευσαν ψαράδες στην Νάξο και τον πούλησαν μέσα σε λίγη ώρα σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ιχθυοπωλείου
Είναι ένα από τα 457 είδη καρχαριών εκ των οποίων τα 47 βρίσκονται και στην Μεσόγειο Θάλασσα. Και αυτό δεν είναι άλλο από το Galeorhinus galeus (GAG), Γαλέος Δροσίτης ή Σκυλογαλέος.
Σημειώνεται ότι με βάση συνέντευξη του Ιωσήφ Μακρή (βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπάκαρ) «ο καρχαρίας είναι ο γνωστός “γαλέος” που πωλείται στις ταβέρνες και στα σούπερ μάρκετ. Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι ο γαλέος είναι καρχαρίας. Όλα τα είδη πωλούνται με την ονομασία αυτή σαν φιλέτο. Τα μικρά σκυλοψαράκια πωλούνται ολόκληρα και τα κάνουν σούπα συνήθως».
Οι μεγάλοι πελαγικοί καρχαρίες πιάνονται συνήθως στα επιφανειακά παραγάδια που αλιεύουν για ξιφίες ή τόνους. Αλλα είδη (σκυλάκια-κεντρόνια) πιάνονται είτε με τράτες είτε με παραγάδια του βυθού ή ακόμα και με δίχτυα.
«Δεν “τρελαίνονται” οι ψαράδες να πιάνουν καρχαρίες. Συνήθως τους πληρώνονται από τον έμπορα δύο ευρώ το κιλό ενώ στις ψαραγορές φθάνουν να πωλούνται 5-7 ευρώ το κιλό. Άλλα ψάρια είναι αυτά που κυνηγάνε να πιάσουν, πιο πολύτιμα όπως ξιφίες, τόνους, συναγρίδες, σφυρίδες, μπαρμπούνια», σημείωσε ο κ. Μακρής.
«Άρα, δεν υπάρχει οργανωμένη αλιεία που να στοχεύει καρχαρίες. Υπάρχουν περιστασιακά κάποιοι που βγαίνουν με “σκυλοπαράγαδα” που είναι χοντρά παραγάδια με σύρμα αντί για πετονιά και ψαρεύουν σαπουνάδες και κεντρόνια στα μεγάλα βάθη. Αν η αξία τους στην αγορά ανέβει μελλοντικά, δεν πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση να στραφούν αρκετοί σε αυτό το είδος αλιείας», συμπλήρωσε ο κ. Μακρής.