Ομάδα επιστημόνων εξέφρασε τους φόβους της για τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τον πλανήτη μας τις τελευταίες ημέρες, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες σε όλο τον κόσμο βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το καλοκαίρια, αλλά πλέον και οι Χειμώνες, γίνονται όλο και πιο ζεστοί.

Ακόμα και οι περιοχές που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το κρύο, παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Εκεί οι οι θερμοκρασίες έσπασαν το φράγμα των 40 βαθμών.

Συγκεκριμένα στο Λίτον του Καναδά η θερμοκρασία έφτασε τους 49,5 βαθμούς. Αυτό το νούμερο αποτελεί ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 47,2 βαθμούς που είχαν σημειωθεί στο παρελθόν στο Λας Βέγκας. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε ότι «οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τα ιστορικά γεγονότα».

Μάλιστα ο Καναδάς και η πόλη Λίτον σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τις τελευταίες τρεις ημέρες. Θυμίζουμε ότι μέχρι πριν από λίγα 24ωρα η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε σημειωθεί ήταν 45 βαθμοί στο μακρινό καλοκαίρι του 1937.

Η μετεωρολόγος Άρμελ Καστελάν ανέφερε ότι ο Καναδάς δεν έχει τελειώσει με τον καύσωνα. «Τα Βορειοδυτικά έχουν καταγράψει τις υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών, όχι μόνο τον Ιούνιο, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του έτους. Βλέπουμε πράγματα που δεν θα έπρεπε τόσο σύντομα», ήταν τα λόγια της.

Στη συνέχεια η Καναδή μετεωρολόγος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τον καύσωνα. «Λιγότερο από το 40% των σπιτιών στην ακτή διαθέτουν κλιματισμό. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να πάνε σε βιβλιοθήκες και εμπορικά κέντρα για να δροσιστούν».

«Βράζει» και η Σιβηρία

Την ίδια ώρα μια άλλη περιοχή, γνωστή για τις χαμηλές θερμοκρασίες της, «βράζει» από τη ζέστη. Συγκεκριμένα κάποιες περιοχές της Σιβηρίας έφτασαν θερμοκρασίες 48 βαθμών Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για περιοχές που το Χειμώνα φτάνουν τους -48.

Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει πολλές φορές τις ανησυχίες τους για το φαινόμενο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν περίμεναν να εμφανιστούν τέτοιες θερμοκρασίες στον Αρκτικό κύκλο νωρίτερα από το 2100.

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του καλοκαιριού και οι επιστήμονες φοβούνται για ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες.

Πώς επηρέασε ο άνθρωπος την κλιματική αλλαγή

Φυσικά το ανθρώπινο είδος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κλιματική αλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αυτή την περίοδο του χρόνου, οι θερμοκρασίες είναι κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από την προ-βιομηχανική εποχή.

«Τα κύματα θερμότητας γίνονται πιο συχνά και έντονα καθώς οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο. Παρατηρούμε ότι αυτά τα φαινόμενα ξεκινούν νωρίτερα και τελειώνουν αργότερα. Όλο αυτό επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο την ανθρώπινη υγεία», τόνισε ο Ομάρ Μπαντούρ, επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησής του κλίματος στο WMO.

Από την πλευρά του ο επιστήμονας για το κλίμα στο Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου, Νίκος Χρηστίδης, ανέφερε ότι αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή που προέρχεται από τις ενέργειες των ανθρώπων δεν θα είχαμε τόσες υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούνιο. Παράλληλα υποστήριξε ότι τέτοια φαινόμενα γίνονται φυσικά μια φορά στα δέκα χιλιάδες χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει ακόμα περισσότερο τις ζωές των πολιτών τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα συμβεί καθώς αναμένεται περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη από 1,5 σε 2 βαθμούς Κελσίου. Τέτοια αύξηση θα επηρεάσει άμεσα τη ζωή και την υγεία επιπλέον 420 εκατ. ανθρώπων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!