Οι Αρχές της Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκαν κρούσματα αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρους, σε πολύ μικρή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Έβρου.
Η νόσος εντοπίστηκε σε ζώα που βρέθηκαν 1,5 χιλιόμετρο από τον ποταμό Έβρο, κοντά στο χωριό Γκενεράλοβο της περιφέρειας Χασκόβου.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη λήψης μιας σειράς από μέτρα για την αποτροπή εισόδου αλλά και την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.
«Στόχος του υπουργείου μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν να βρισκόμαστε μπροστά από τη ζωονόσο και όχι να την «κυνηγάμε», όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλες επιζωοτίες, που έπληξαν δραματικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Αραμπατζή.
«Κινούμαστε σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η επιτυχής αντιμετώπιση του μοναδικού κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα (Φεβρουάριος 2020) απέδειξε στην πράξη ότι είμαστε η μοναδική χώρα στη Βαλκανική, που η ΑΠΧ την άφησε σχεδόν αλώβητη (1 κρούσμα χωρίς εξάπλωση)», πρόσθεσε η υφυπουργός, για να συμπληρώσει: «Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Μέλημά μας είναι, η επιτυχής εμπειρία διαχείρισης του πρώτου κύματος με τα αντανακλαστικά, που θα επιδείξουμε και πάλι και τη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τις υπηρεσίες, τις τοπικές κοινωνίες και τους χοιροτρόφους να λειτουργήσουν και πάλι ισχυρά αποτρεπτικά».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ να λειτουργήσει προληπτικά το «Σχέδιο Αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων» (ΥΑ 260918/2009).
Συγκεκριμένα:
- να δημιουργηθεί Τοπικό Κέντρο Αναφοράς στον Βόρειο Έβρο
- να τεθούν σε εφαρμογή εκ νέου οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων, αντίστοιχα, με κέντρο το σημείο, που εντοπίστηκε το κρούσμα του θετικού αγριόχοιρου στην Βουλγαρία.
- να εξεταστεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υγείας, η εκ νέου κατ’ εξαίρεση, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θήρευση αγριόχοιρων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021 στις Περιφερειακές Ενότητες, που συνορεύουν με την εστία.
- να ενημερωθούν, εκ νέου, οι κτηνοτρόφοι για τα μέτρα βιοασφάλειας, που πρέπει να τηρούνται στις χοιροτροφικές μονάδες.
- να δημιουργηθούν ομάδες κτηνιάτρων για την επιτήρηση των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής.
Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, το Τοπικό Κέντρο Αναφοράς του Βορείου Έβρου έχει ήδη συστήθηκε και συνεδρίασε, ενώ ορίστηκαν οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης και οι ομάδες κτηνιάτρων για επιτήρηση στις οικόσιτες και συστηματικές εκμεταλλεύσεις και συντονίστηκε από το Κέντρο η επαφή με όλες τις συναρμόδιες Αρχές (Δασαρχείο, Κυνηγετικούς Συλλόγους, Αστυνομία, Τελωνείο κ.α.) για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων.
Τέλος όπως έγινε γνωστό στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας ΥΠΑΑΤ, Γ. Στρατάκος, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος α.α. Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, Γιώργος Κόμητας, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Χρυσούλα Δηλέ και υπηρεσιακοί παράγοντες.