Μια τουρίστρια έζησε τρομακτικές στιγμές την ώρα που κολυμπούσε σε θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας στην Αίγυπτο, καθώς δέχθηκε επίθεση από καρχαρία και οι γιατροί αναγκάστηκαν να της ακρωτηριάσουν το χέρι.
Το περιστατικό συνέβη τρεις μήνες μετά τον θάνατο ενός 23χρονου Ρώσου, τον οποίο κατασπάραξε θηλυκός καρχαρίας κοντά στο θέρετρο Χουργκάντι στις δυτικές ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.
Η Αιγύπτια τουρίστρια από την Αλεξάνδρεια κολυμπούσε με φίλη της σε παραλία του Νταχάμπ κοντά στο Σαρμ Ελ Σέιχ, όταν δέχθηκε την επίθεση του καρχαρία με έντρομους παραθεριστές να σπεύδουν να βγουν από τη θάλασσα.
Δραματικό βίντεο καταγράφει τη στιγμή της διάσωσης της γυναίκας, που μεταφέρθηκε αναίσθητη με φορείο σε ασθενοφόρο για τη διακομιδή της σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε «σταθερή κατάσταση», όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.
Δύτες με ψαροντούφεκα και σκάφη με καμάκια ερεύνησαν επί δύο ώρες την περιοχή, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν τον καρχαρία. Οι Αρχές έκλεισαν την παραλία στη νότια Χερσόνησο του Σινά, που είχε ξανανοίξει μετά από προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας της τον περασμένο Αύγουστο μετά από άλλη επίθεση καρχαρία.
Τα θέρετρα της Αιγύπτου στην περιοχή αυτή αποτελούν ζωτικό τμήμα της τουριστικής της βιομηχανίας, που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί περί τα δύο εκατομμύρια εργαζομένων.
Τον Ιούλιο του 2022 δύο γυναίκες, μια Αυστριακή και μια Ρουμάνα, έχασαν τις ζωές τους από επιθέσεις καρχαριών νότια της Χουργκάντα, ενώ το 2020 ένα αγόρι από την Ουκρανία έχασε ένα χέρι κι ένας ντόπιος ξεναγός ένα πόδι σε επιθέσεις καρχαριών.
Τον Ιούνιο αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Αιγύπτου είπε ότι η Ερυθρά Θάλασσα φιλοξενεί 19 είδη καρχαριών, γνωστών για τις επιθέσεις τους σε ανθρώπους. Ο ίδιος είπε ότι το υπουργείο προμηθεύτηκε 60 πομπούς για να τοποθετηθούν σε καρχαρίες που κολυμπούν στα ανοικτά θερέτρων, ώστε ειδικοί να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους για να καθορίσουν τι ωθεί τα σαρκοβόρα κήτη να εξαπολύουν τις επιθέσεις.