Οι αγρότες στην Αφρική είχαν πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους ελέφαντες που έμπαιναν στα χωράφια και κατέστρεφαν τη σοδειά τους. Από το 2008 όμως αυτό λύθηκε χάρη στην εξυπνάδα μιας ζωολόγου που σκέφτηκε και εφάρμοσε το περίφημο Πρόγραμμα Ελεφάντων και Μελισσών.
Τι είναι αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Οι αγρότες σκέφτηκαν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις φτιάχνοντας φράχτες στα χωράφια αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τραυματίζονται οι ελέφαντες και οι ίδιοι.
Τότε η ζωολόγος έδωσε τη λύση σύμφωνα με τις επιστημονικές της γνώσεις. Εκείνη ήξερε καλά πως οι ελέφαντες φοβούνται τις μέλισσες γιατί μπαίνουν στην προβοσκίδα τους και τους ενοχλούν. Έτσι τις αποφεύγουν με κάθε τρόπο. Η λύση λοιπόν δεν ήταν άλλη από την τοποθέτηση κυψελών στα χωράφια που λειτούργησαν θετικά ως άλλα «σκιάχτρα» για να διώχνουν τους ελέφαντες μακριά. Δεν πλησίαζαν καν και το θετικό ήταν διπλό, αφού οι αγρότες παρασκεύαζαν και μέλι. Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται επίσημα από τότε στην Κένυα, την Μποτσουάνα, την Ουγκάντα, την Τανζανία και αλλού.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.