Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά σπάνιο απολίθωμα ενός προγόνου των μεγάλων λευκών καρχαριών.
Το απολίθωμα, που ανήκει στο γένος Ptychodus, αποτελεί σημαντικό εύρημα στην παλαιοντολογική έρευνα, καθώς οι προηγούμενες ανακαλύψεις αυτών των πλασμάτων βασίζονταν κυρίως σε μεμονωμένα δείγματα δοντιών.
Ωστόσο, το νεοανακαλυφθέν απολίθωμα προσφέρει μια σπάνια ματιά στο πλήρες περίγραμμα του σώματος αυτού του αρχαίου καρχαρία, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες για την ανατομία, το μέγεθος και τη συστηματική του θέση.
Χρονολογείται στις αρχές της Ύστερης Κρητιδικής περιόδου, πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, το απολίθωμα βρέθηκε στο Μεξικό και το μήκος του φτάνει τα εντυπωσιακά 9 μέτρα.
Αυτό το αξιοσημείωτο δείγμα επέτρεψε στους ερευνητές να αναλύσουν το σχήμα, την κινητικότητα και τις τεχνικές κυνηγιού του προγόνου του καρχαρία, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του οικολογικού του ρόλου και της συμπεριφοράς του στους προϊστορικούς ωκεανούς.
Fossil of great white shark’s extinct 30-foot ancestor found in Mexico https://t.co/gngK1YAgGS
— The Independent (@Independent) April 24, 2024
Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη, αναδεικνύουν την εξελικτική σημασία του Ptychodus στην ομάδα των καρχαριών, επιστημονικά γνωστή ως Lamniformes, η οποία περιλαμβάνει επίσης τους σημερινούς λευκούς καρχαρίες.
Σε αντίθεση με τους σύγχρονους καρχαρίες, ο Ptychodus διέθετε μοναδικά δόντια , γεγονός που υποδηλώνει μια εξειδικευμένη στρατηγική διατροφής, η οποία πιθανότατα στόχευε θηράματα με σκληρό κέλυφος.
Η ανακάλυψη αυτού του καλοδιατηρημένου απολιθώματος όχι μόνο εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για τα αρχαία θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά παρέχει επίσης πολύτιμες ενδείξεις για την εξαφάνιση του Ptychodus και των συγγενών του.
Μελετώντας τα απολιθωμένα λείψανα, οι επιστήμονες μπορούν να ανασυνθέσουν την εξελικτική πορεία αυτών των τρομερών θηρευτών και να διερευνήσουν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στην εξαφάνισή τους.