
Χιμπαντζήδες στη δυτική Αφρική καταγράφηκαν από επιστήμονες να μοιράζονται φρούτα που περιέχουν αλκοόλ και να «μεθούν».
Τα φρούτα αυτά περιέχουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τόση ποσότητα αλκοόλ ώστε οι χιμπατζήδες να νιώσουν ένα συναίσθημα μέθης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαθανάτισαν σε φιλμ χιμπαντζήδες να μοιράζονται ζυμωμένους αφρικανικούς αρτοκαρπούς στο εθνικό πάρκο Καντανέζ της Γουινέας-Μπισάου.
«Για τους ανθρώπους, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε απελευθέρωση ντοπαμίνης και ενδορφινών και συνακόλουθα σε αισθήματα ευτυχίας και χαλάρωσης», δήλωσε η Άννα Μπόουλαντ, από το Κέντρο Οικολογίας και Διατήρησης στην πανεπιστημιούπολη Πένριν του Έξετερ στην Κορνουάλη.
«Γνωρίζουμε επίσης ότι η κοινή χρήση αλκοόλ, μεταξύ άλλων μέσω παραδόσεων όπως το γλέντι, βοηθά στη δημιουργία και την ενίσχυση κοινωνικών δεσμών. Τώρα που γνωρίζουμε ότι οι άγριοι χιμπαντζήδες τρώνε και μοιράζονται αιθανόλη, το ερώτημα είναι: θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια οφέλη;»
Χρησιμοποιώντας κάμερες, οι ερευνητές κατέγραψαν τους χιμπαντζήδες να μοιράζονται το μεγάλο, πυκνό και ινώδες φρούτο που έχει υποστεί ζύμωση σε 10 περιπτώσεις, όπως αναφέρει ο Guardian.
Το φρούτο που μοιράζονταν εξετάστηκε για την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ. Το υψηλότερο επίπεδο που βρέθηκε ήταν το ισοδύναμο του 0,61% αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV).
«Οι χιμπαντζήδες δεν μοιράζονται την τροφή τους συχνά, οπότε αυτή η συμπεριφορά με τα ζυμωμένα φρούτα μπορεί να είναι σημαντική», δήλωσε η Κίμπερλι Χόκινγκς, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Αν και το επίπεδο αλκοόλ είναι σχετικά χαμηλό, οι χιμπαντζήδες έτρωγαν πολλά φρούτα κάθε μέρα, οπότε μπορεί να προσλαμβάνουν μια ικανοποιητική ποσότητα αλκοόλ, είπε η ίδια. «Μπορούν να τρώνε κιλά από αυτό το φρούτο κάθε μέρα. Είναι πιθανώς ανάλογο με εμάς που πίνουμε μια ελαφριά μπύρα».
Η Χόκινγκς και οι συνάδελφοί της δημοσίευσαν μια εργασία το 2015 που περιέγραφε πώς οι χιμπαντζήδες στη δυτική Αφρική έκλεβαν και κατανάλωναν αλκοόλ από χυμό φοίνικα που δημιουργούσαν οι άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς φάνηκε να γίνονται ταραχώδεις, προκαλώντας αταξίες, όπως το να μην αφήνουν τους άλλους να φτιάχνουν τις νυχτερινές τους φωλιές.
Οι ερευνητές πίσω από την τελευταία μελέτη, ωστόσο, δήλωσαν ότι οι χιμπαντζήδες ήταν απίθανο να «μεθύσουν» με τον αρτόκαρπο, επειδή αυτό δεν θα βελτίωνε τις πιθανότητες επιβίωσής τους.
Ο διαμοιρασμός του φρούτου φάνηκε να έγινε μεταξύ όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Δύο ενήλικα θηλυκά, με τα ονόματα Chip και Até, εθεάθησαν να αγνοούν ένα μεγαλύτερο κομμάτι του φρούτου υπέρ ενός μικρότερου αλλά ζυμωμένου κομματιού.
Δύο ενήλικα αρσενικά, ο Mandjambé και ο Gary, παρατηρήθηκαν να πλησιάζουν τα ώριμα φρούτα με επιθετική στάση. Ο Mandjambé διεκδίκησε ένα κομμάτι και άρχισε να τρέφεται, ενώ ένα άλλο ενήλικο αρσενικό, ο Bobby, κράτησε τον Gary μακριά. Στο τέλος, όλοι έφαγαν από το ώριμο φρούτο που βρισκόταν στην περιοχή.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.