Σε μια αρκετά σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες, καθώς ανακάλυψαν «πλήρως άθικτα» αυγά δεινοσαύρων ηλικίας 80 εκατομμυρίων ετών από προηγουμένως άγνωστα είδη.
Το μικρότερο πλήρως άθικτο αυγό δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκε ποτέ βρέθηκε σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Κίνας.
Το αυγό, το οποίο έχει μήκος λίγο περισσότερο από 2,5 εκατοστά, ήταν ένα από τα έξι αυγά δεινοσαύρων που βρέθηκαν σε μια πλήρως διατηρημένη φωλιά από την Ύστερη Κρητιδική περίοδο.
Το μικρό μέγεθος των αυγών, η «ακανόνιστη διάταξη αυγών, η σκουληκοειδής και οζώδης διακόσμηση» και το πάχος του κελύφους σήμαιναν ότι δεν έμοιαζαν με κανέναν άλλο γνωστό αρπακτικό δεινόσαυρο.
Αυτό το απολίθωμα σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να ρίξει φως στις συνήθειες αναπαραγωγής και την ποικιλομορφία των δεινοσαύρων.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών της Κίνας ανέκτησαν έξι αυγά δεινοσαύρων σε εργοτάξιο στο Ganzhou το 2021, το οποίο είναι γνωστό ως μία από τις «πλουσιότερες τοποθεσίες απολιθωμάτων αυγών στον κόσμο».
Η ομάδα μελέτησε τα απολιθώματα για τρία χρόνια πριν επιβεβαιώσει ότι ήταν αυγά δεινοσαύρων και διαπίστωσε ότι ανήκουν σε ένα νέο είδος που ονομάζεται Minioolithus ganzhouensis.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν περισσότερες μελέτες που ελπίζουν ότι θα ρίξουν φως στον τύπο του δεινοσαύρου από τον οποίο προήλθε το αυγό και πώς έμοιαζε το είδος.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Historical Biology την περασμένη εβδομάδα.
Η επόμενη φάση της έρευνας στοχεύει στην απόκτηση «βαθύτερων γνώσεων για τη ζωή και την οικολογία αυτών των αρχαίων πλασμάτων», σύμφωνα με τους Global Times.
Το απολίθωμα, που ονομάστηκε μίνι αυγό Ganzhou, έσπασε τον προηγούμενο κάτοχο ρεκόρ για το μικρότερο αυγό που είχε μήκος 3,3 cm.
Παλαιοντολόγοι στο CUG, το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας Σπονδυλωτών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σχεδιάζουν να διεξάγουν περαιτέρω έρευνα για το μίνι αυγό Ganzhou χρησιμοποιώντας σάρωση micro-CT, η οποία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο της εσωτερικής δομής του αυγού.
Ελπίζουν ότι αυτή η διαδικασία θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίστηκαν τα αυγά και να καθορίσουν τον ακριβή τύπο δεινοσαύρου που τα γέννησε. Θα μπορούσε επίσης να αποκαλύψει νέες πτυχές της βιολογίας των δεινοσαύρων και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που βίωσε το είδος κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.