Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση της παρουσίας καρχαριών στα ελληνικά νερά.

Ειδικά μετά τις τελευταίες εμφανίσεις σε Ρόδο, Γλυφάδα και Βόλο με τους καρχαρίες που «έκοβαν βόλτες» οι λουόμενοι «τρέμουν» σαν τα ψάρια να μπουν στη θάλασσα.

Ενδιαφέρον έχει μια περσινή μελέτη στο International Journal of Fisheries and Aquatic Studies. Ο συγγραφέας της μελέτης συνέλεξε στοιχεία από διάφορες πηγές για να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο προφίλ των περιστατικών που συνέβησαν στην Ελλάδα μεταξύ των ετών 1847 και 1981, αναφέρει το greekreporter.com

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πιο θανατηφόρα δεκαετία για τις καταγεγραμμένες επιθέσεις καρχαριών στα ελληνικά ύδατα ήταν η δεκαετία του 1950. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετούς περιόδου, υπήρξαν συνολικά έξι περιστατικά, πέντε από τα οποία αποδείχθηκαν θανατηφόρα.

Κατά τη διάρκεια πολλών από τα περιστατικά, το είδος του καρχαρία που συμμετείχε στην επίθεση δεν μπορούσε να προσδιοριστεί. Στις περιπτώσεις όπου η ταυτοποίηση μπορούσε να διαπιστωθεί, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες (Carcharodon carcharias Linnaeus) ήταν το είδος που εμπλέκεται συχνότερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η γενική εικόνα πάντως είναι ότι οι επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα είναι σπάνιες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 180 ετών που εξετάστηκε στην εργασία, καταγράφηκαν συνολικά μόνο 15 περιστατικά.