Ενώ οι μάσκες προσώπου ήταν κάποτε πολύ σπάνιες, η χρήση τους αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και μάλιστα έγιναν υποχρεωτικές σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα.

Τώρα, μια μελέτη προειδοποίησε για τον αντίκτυπο που είχε αυτή η αύξηση του πλαστικού μιας χρήσης στα ζώα και την φύση σε όλο τον κόσμο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Dalhousie σάρωσαν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συλλέξουν φωτογραφίες της άγριας ζωής με μάσκες προσώπου και γάντια μιας χρήσης.

Συνολικά, η ομάδα κατέγραψε 114 περιστατικά σε 23 χώρες από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, με τη σημαντική πλειονότητα των φωτογραφιών  να αφορούσαν πτηνά.

Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας με μάσκες, γάντια μίας χρήσης, κιτ δοκιμών και μαντηλάκια υγιεινής που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της νόσου, διασκορπίστηκε παντού με καταστροφικά αποτελέσματα. ¨Όπως αναφέρεται 25.000 τόνοι τέτοιων υλικών έχουν καταλήξει στους ωκεανούς της Γης

Οι ερευνητές  υπολογίζουν ότι 8,4 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων που σχετίζονται με την πανδημία έχουν δημιουργηθεί σε 193 χώρες, από την έναρξη της πανδημίας έως τον Αύγουστο του 2021.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα – το 71 τοις εκατό – είναι πιθανό να ξεβραστούν στις παραλίες μέχρι το τέλος του έτους, προτείνει το μοντέλο.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι 129 δισεκατομμύρια μάσκες προσώπου και 65 δισεκατομμύρια γάντια χρησιμοποιήθηκαν μηνιαίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Με ευρεία παρουσία στο περιβάλλον, τέτοια αντικείμενα αποτελούν άμεση απειλή για την άγρια ​​ζωή καθώς τα ζώα μπορούν να αλληλεπιδράσουν μαζί τους με μια σειρά από τρόπους», έγραψαν οι ερευνητές.

https://twitter.com/backtolife_2023/status/1552982433510850560

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!