Μετά τα πλαστικά καλαμάκια, η Κομισιόν βάζει τώρα στο στόχαστρο τις κάψουλες και τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης, στην προσπάθειά της να μειώσει τα απορρίμματα και να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία.
Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου το οποίο είδε το Bloomberg, η Κομισιόν θα ανακοινώσει μέτρα αυτή την εβδομάδα για να καθαρίσει τη βιομηχανία συσκευασίας. Οι κανονισμοί στοχεύουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των συσκευασιών, με δεδομένο ότι αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες χρήσεις μη ανακυκλωμένου πλαστικού και χαρτιού.
Οι χώρες της Ε.Ε. και οι εταιρείες τους θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δοχεία που χρησιμοποιούνται για καθημερινά προϊόντα μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν ή να βιοδιασπαστούν φυσικά.
Μια κυκλική οικονομία συσκευασίας θα βοηθήσει στην αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των φυσικών πόρων, ανέφερε το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι συσκευασίες αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια ταχύτερα από το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, γεγονός που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των εκπομπών CO2 και άλλων εκπομπών και στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στη ρύπανση.
Οι νέοι κανόνες θα έχουν επιπτώσεις σε τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων και χημικών. Στην ΕΕ, περίπου το 40% του πλαστικού και το 50% του χαρτιού χρησιμοποιείται στις συσκευασίες, με τον σχεδιασμό των συσκευασιών συχνά να δυσχεραίνει την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση. Τα νέα μέτρα καλύπτουν τα πάντα, από τα αυτοκόλλητα που μπαίνουν στα μήλα έως τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.
Οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερες συσκευασίες, ενώ οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το 65% όλων των απορριμμάτων συσκευασίας θα ανακυκλώνεται μέχρι το τέλος του 2025.
Οι κανονισμοί έχουν προγραμματιστεί να εγκριθούν την Τετάρτη (30/11).