Με εξαφάνιση ή σημαντική μείωση του πληθυσμού έως το 2100 απειλούνται τα δύο τρίτα των ειδών της Ανταρκτικής, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται από την την κλιματική αλλαγή και την προοδευτική άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα αναδεικνύει νέα έρευνα που συνοψίζει τις προτεραιότητες για την προστασία της βιοποικιλότητας της ηπείρου.

Η μελέτη η οποία προκύπτει από διεθνή συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, φυσιολόγων και υπευθύνων χάραξης πολιτικής από 28 ιδρύματα σε 12 χώρες, προσδιόρισε τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους ως τα είδη της Ανταρκτικής που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης, ενώ την ίδια μοίρα φαίνεται πως θα έχουν δυστυχώς κι άλλα θαλάσσια πτηνά και νηματώδεις του ξηρού εδάφους.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι μάλιστα χαρακτηρίζονται ως είδος προς εξαφάνιση και από τις ΗΠΑ εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

«Έως και το 80% των αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων προβλέπεται να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι το 2100, μείωση πληθυσμού που υπολογίζεται στο άνω του 90%, με τις συνήθεις αυξήσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», τονίζουν οι ειδικοί.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos Biology, και οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι η παράλληλη εφαρμογή 10 βασικών στρατηγικών διαχείρισης απειλών – που θα κοστίσει περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια ετησίως – θα μπορούσε να ωφελήσει έως και το 84% των ειδών της Ανταρκτικής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!