Το Live Science, αναφέρει ότι η Ανταρκτική, η οποία είναι σχεδόν τέσσερις φορές το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών, καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ένα στρώμα πάγου, πάχους χιλιομέτρων.
Ωστόσο, ο Νότιος Πόλος δεν ήταν πάντα παγωμένος. Πότε ήταν η τελευταία φορά που η Ανταρκτική ήταν χωρίς πάγο;
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την έκταση της κάλυψης του πάγου.
Πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, ο κόσμος ήταν περίπου 14 βαθμούς θερμότερος από ότι είναι σήμερα, αλλά οι θερμοκρασίες μειώνονταν σταθερά τα επόμενα 16 εκατομμύρια χρόνια.
Αλλά τι πυροδότησε στη συνέχεια αυτή την πτώση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ο πάγος της Ανταρκτικής;
Πώς σχηματίστηκαν οι πάγοι της Ανταρκτικής
«Υπάρχουν δύο παράγοντες», είπε ο Eric Wolff από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Live Science. «Ένα από αυτά είναι μια αλλαγή στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα υπάρχει στην ατμόσφαιρα, τόσο περισσότερη θερμότητα παγιδεύεται και τόσο θερμότερος είναι ο πλανήτης.
Το άλλο είναι οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών των ηπείρων και, ειδικότερα, το άνοιγμα του Περάσματος Drake, που συνδέει το νοτιοδυτικό τμήμα του Ατλαντικού ωκεανού με το νοτιοανατολικό τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού και εκτείνεται στον Νότιο ωκεανό».
Σχεδόν 50 εκατομμύρια χρόνια πριν, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης ήταν πραγματικά υψηλή, 2,5 έως 5 φορές πάνω από τα σημερινά επίπεδα, δήλωσε η Tina van de Flierdt, γεωχημικός στο Imperial College του Λονδίνου.
«Αλλά γνωρίζουμε ότι το CO2 στην ατμόσφαιρα κατέβηκε σε αυτό το όριο του Ηώκαινου-Ολιγόκαινου», είπε στο Live Science. Αυτή η μείωση του ατμοσφαιρικού CO2 θα συνοδευόταν από ψύξη του παγκόσμιου κλίματος, πρόσθεσε.
Ωστόσο, υπήρχε επίσης πιθανή τοπική ψύξη στην ήπειρο της Ανταρκτικής λόγω των τεκτονικών πλακών, είπε ο Wolff. Εκείνη την εποχή, η Νότια Αμερική και η Ανταρκτική τελικά χώρισαν, ανοίγοντας αυτό που είναι τώρα το Πέρασμα του Drake.
«Αυτό οδήγησε σε αυτό που ονομάζουμε κυκλικό ρεύμα, δηλαδή το νερό να τρέχει ακριβώς γύρω από την Ανταρκτική σε κύκλο», είπε ο Wolff. «Αυτό απομόνωσε την Ανταρκτική από τον υπόλοιπο κόσμο καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για τις θερμές αέριες μάζες να περάσουν στον Νότιο Ωκεανό και, ως εκ τούτου, έκανε την Ανταρκτική πολύ πιο κρύα».
Θα μπορούσε η Ανταρκτική να μείνει χωρίς πάγο;
Όπως γράφει και το Live Science, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι είναι απολύτως δυνατό να μείνει ξανά χωρίς πάγο η Ανταρκτική. Ο πλανήτης Γη το έχει κάνει στο παρελθόν και θα μπορούσε να το κάνει ξανά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.