ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τότε είπε «ΟΧΙ» ένας μεγάλος Έλληνας. Σήμερα πού θα βρούμε τον «μεγάλο Έλληνα»;
prodeals

Είδος προς «σχεδόν απειλή» οι σκαντζόχοιροι στην Ευρώπη – Ποιος ο λόγος

Μειώνεται έντονα η εμφάνιση του στα δάση της «Γηραιάς Ηπείρου»

Είδος προς «σχεδόν απειλή» οι σκαντζόχοιροι στην Ευρώπη – Ποιος ο λόγος

Σύμφωνα με νέες έρευνες της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, οι σκαντζόχοιροι βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» των άγριων ζώων της Ευρώπης που θεωρούνται ως είδη «σχεδόν υπό απειλή», εφόσον η παρουσία τους έχει μειωθεί κατά 30%.

Μπορεί λοιπόν κάποτε τα ακανθώδη αυτά χαριτωμένα ζώα να ήταν ευρέως διαδεδομένα κατά μήκος της ηπείρου, ωστόσο οι τελευταίες έρευνες δείχνουν την ανησυχητική τους συρρίκνωση.

Μάλιστα, η IUCN κατονομάζει μερικούς από τους βασικότερους λόγους που οι σκαντζόχοιροι έχουν μειωθεί τόσο πολύ.

Η αστικοποίηση, η θανάτωση από ασυνείδητους οδηγούς, όπως επίσης και η χρήση πολλών φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων είναι οι κυριότεροι παράγοντες που έκαναν την «εξαφάνιση» του σκαντζόχοιρου ένα πιθανό σενάριο.

Παρόλα αυτά, η Abi Gazzard, υπεύθυνη του συγκεκριμένου προγράμματος στην IUCN εξηγεί πως υπάρχει τρόπος να αναχαιτιστεί η επιδείνωση αυτού του προβλήματος.

«Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν μια ανησυχητική και ευρέως διαδεδομένη καθοδική τάση.

Η αξιολόγηση του κόκκινου καταλόγου υπογραμμίζει επίσης αβεβαιότητες δεδομένων – για παράδειγμα, τα όρια της κατανομής αυτού του είδους δεν είναι απολύτως σαφή και υπάρχουν κενά στη γνώση των πληθυσμών του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να σταματήσουμε την παρακμή του δυτικοευρωπαϊκού σκαντζόχοιρου και πρέπει να επιδιώξουμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής του» ήταν μεταξύ άλλων οι εκτιμήσεις της Abi.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.