Μία ιδιαίτερη όσο και τρομακτική αποκάλυψη πραγματοποίησαν οι επιστήμονες εξερευνώντας τους βοηθούς της Ερυθράς Θάλασσας, όπου εντόπισαν στα βάθη της «λίμνες θανάτου»!
Oι «λίμνες» αυτές βρίσκονται σε βάθη περίπου 2.000 μέτρων!
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επειδή ο βυθός της Ερυθράς Θάλασσας δεν έχει τύχει εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους, οι συνθήκες που επικρατούν στις «λίμνες» μοιάζουν με αυτές που επικρατούσαν στην Γη πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να ανακαλύψουν την ακριβή αιτία για την οποία αυτές οι περιοχές είναι θανατηφόρες.
Μάλιστα, ο θάνατος είναι ακαριαίος, για όποιο ζωντανό πλάσμα εισέλθει σε αυτές!
Σε αυτές τις «λίμνες» το οξυγόνο απουσιάζει εντελώς και η παρουσία άλατος είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Αυτή η συγκεκριμένη σύσταση, επιτρέπει την παρουσία μικροβίων που υπήρχαν κατά τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της Γης και προσομοιάζει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τις αρχέγονες «λιμνες», μέσα στις οποίες σχηματίστηκαν τα πρώτα αμινοξέα.
Για όσους γνωρίζουν τι εστί αμινοξέα, είναι η βάση της δημιουργίας της ζωής, τουλάχιστον όπως την γνωρίζουμε.
Η Ερυθρά Θάλασσα, βρίσκεται μεταξύ της Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου και παίζει καίριο ιστορικό ρόλο καθώς είναι συνυφασμένη με ιστορίες μύθων και ναυτικών, όσο και θρησκευτικών παραδόσεων.
Παρά το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν θεωρούνταν «κανονική θάλασσα» οι ερευνητές κατανόησαν ότι δεν πρόκειται απλώς για μια θαλάσσια οδική αρτηρία ή για τουριστικό θέρετρο.
Η Ερυθρά Θάλασσα, έχει από τις πιο πλούσιες βιοποικιλότητες στον πλανήτη άλλα μέσα στα βάθη των αιώνων έκρυβε ένα σκοτεινό μυστικό το οποίο ονομάστηκε «λίμνες θανάτου».
Πρόκειται για «θύλακες» στους οποίους όποιο πλάσμα εισέλθει δεν ξαναβγαίνει ζωντανό.
Η Δρ Έμιλι Τσεν, θαλάσσια βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ ανφέρει σχετικά:
«Η ανακάλυψή τους ρίχνει νέο φως στη λεπτή ισορροπία ζωής και θανάτου που χαρακτηρίζει τα αβυσσαλέα πεδία του ωκεανού».
«Η μελέτη αυτών των δεξαμενών θανάτου παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία να διαλευκάνουμε τα μυστήρια της προέλευσης της ζωής και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες ζωής πέρα από τον πλανήτη μας», εξηγεί Δρ Έμιλι Τσεν.
«Εξετάζοντας αυτά τα ακραία οικοσυστήματα, αποκτούμε ανεκτίμητες γνώσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πρωτοεμφανίστηκε η ζωή στη Γη και μπορεί ακόμη και να μας δώσει πληροφορίες για την αναζήτηση ζωής σε άλλα ουράνια σώματα».
Η ανακάλυψη αυτών των «θυλάκων» είναι πρόσφατη και για ακόμα μία φορά αποκαλύπτεται ότι ο Άνθρωπος δεν γνωρίζει τα πάντα για τον πλανήτη στον οποίο κατοικεί.