(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 17:11) Ο σεισμός στην Ινδονησία προκάλεσε ανείπωτη καταστροφή με δεκάδες νεκρούς και εκατόμβες τραυματιών μέχρι τώρα ενώ πολλοί παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι.

Ειδικότερα, ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε το κύριο νησί της Ινδονησίας, την Ιάβα, άφησε πίσω του 162 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

">

Ενώ παράλληλα, πάνω από 13.000 είναι οι εκτοπισμένοι.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,6 βαθμών, και έπληξε την πόλη Σιαντζούρ στη Δυτική Ιάβα, σε μικρό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ορισμένα κτίρια να έχουν μετατραπεί σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ερείπια και συντρίμμια να έχουν διασκορπιστεί στους δρόμους.

https://twitter.com/Tv24networks/status/1594667642417192962

Φόβοι για μετασεισμούς

Αξιωματούχοι προειδοποιούν για πιθανούς μετασεισμούς και λένε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός είναι πυκνοκατοικημένη και επιρρεπής σε κατολισθήσεις, με κακοφτιαγμένα σπίτια. Οι διασώστες προσπαθούν να απομακρύνουν τους ανθρώπους από τα κτίρια που κατέρρευσαν και κατάφεραν να σώσουν μια γυναίκα και το μωρό της, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Ο κυβερνήτης της Δυτικής Ιάβας, Ριντβάν Καμίλ επιβεβαίωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μέχρι στιγμής 56 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 700 τραυματίστηκαν.

Είπε ότι ο αριθμός των τραυματιών και των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί επειδή υπάρχουν «πολλοί άνθρωποι» που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι, ενώ μια περιοχή έχει αποκλειστεί από κατολίσθηση.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η περιοχή

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της διοίκησης της πόλης, είχε δηλώσει στο πρακτορείο AFP ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούσαν κατάγματα οστών που προκλήθηκαν από τον εγκλωβισμό των ανθρώπων από τα συντρίμμια των κτιρίων.

«Τα ασθενοφόρα συνεχίζουν να έρχονται από τα γύρω χωριά στο νοσοκομείο, είπε. «Υπάρχουν πολλές οικογένειες σε χωριά που δεν έχουν εκκενωθεί».

Είπε ότι χρειάζονται περισσότεροι υγειονομικοί για να αντιμετωπιστεί ο συντριπτικός αριθμός των ασθενών και ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι γιατροί στο κεντρικό νοσοκομείο να μην μπορούν να χειρουργήσουν ασθενείς.

Δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές στην περιοχή Σιαντζούρ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένα νοσοκομείο και ένα ισλαμικό οικοτροφείο.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων, όπου εκκενώθηκαν άνθρωποι σε πολυώροφα κτίρια.

Υπάλληλοι γραφείων έσπευσαν να βγουν από κτίρια στην αστική και επιχειρηματική περιοχή κατά τη διάρκεια της δόνησης, η οποία ξεκίνησε στις 13:21 ώρα Δυτικής Ινδονησίας (WIT) τη Δευτέρα, ανέφερε η υπηρεσία.

«Εργαζόμουν όταν το πάτωμα κάτω από εμένα έτρεμε. Μπορούσα να αισθανθώ καθαρά τη δόνηση. Προσπάθησα να μην κάνω τίποτα για να επεξεργαστώ τι ήταν, αλλά έγινε ακόμη πιο δυνατός και διήρκεσε για αρκετή ώρα», δήλωσε στο AFP, μία εργαζόμενη

Ένας υπάλληλος γραφείου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό [τους σεισμούς] στην Τζακάρτα, αλλά οι άνθρωποι ήταν τόσο νευρικοί, οπότε πανικοβληθήκαμε κι εμείς».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, oι σεισμοί είναι συνηθισμένοι στην Ινδονησία, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του «δακτυλίου της φωτιάς» της τεκτονικής δραστηριότητας στον Ειρηνικό. Η χώρα έχει ιστορικό καταστροφικών σεισμών και τσουνάμι.

Eίκονες βιβλικής καταστροφής στην Ινδονησία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!