Στον ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύει» η Αλβανία από το πρωί του Σαββάτου και παράλληλα περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας, αφού οι διαδοχικοί σεισμοί είναι αισθητοί και στην Ελλάδα.
Οι σεισμοί κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί και ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί έως τώρα ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Καστοριά. Ενώ ακολούθησαν αρκετοί ακόμη σεισμοί τις επόμενες τρεις ώρες. Ο πιο ισχυρός από αυτούς, ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και καταγράφηκε στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου.
Μιλώντας για την έντονη σεισμική δραστηριότητα, ο Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για περιοχή με βεβαρημένο ιστορικό, που έχει δώσει σεισμούς μεγάλων μεγεθών. «Εχουμε να κάνουμε με περιοχή με ιστορικό που τη χαρακτηρίζει υψηλής σεισμικότητας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ. «Ελπίζουμε ότι ο κύριος σεισμός ήταν εκείνος των 5 Ρίχτερ και είχαμε δεκάδες μετασεισμούς. Στις 10:00 είχαμε σεισμό 4,9 Ρίχτερ, που σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.
Σεισμός και στην Ελλάδα
Ο Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε ότι το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκε σεισμός και στην Ελλάδα, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, με το επίκεντρο μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων. «Διερευνούμε αν η μία δόνηση έχει επηρεάσει την άλλη», απάντησε σε σχετική ερώτηση, για το αν ο σεισμός στην Ελλάδα συνδέεται με εκείνους στην Αλβανία. «Δεν έχουμε στοιχεία μέχρι στιγμής», συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. «Η περιοχή είναι δομημένη για υψηλότερα σεισμικά μεγέθη. Το επίκεντρο ήταν 30 χλμ. από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά μικρές», σημείωσε ακόμη. «Επιτηρούμε την περιοχή, θεωρώ ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.