Οι προβλέψεις των ειδικών για το ηφαίστειο Τάαλ στις Φιλιππίνες, έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους.
Η έκρηξη της 12ης Ιανουαρίου έχει φέρει συναγερμό στην χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς οι στάχτες έχουν φτάσει ήδη στο ένα χιλιόμετρο ύψος, με τους ειδικούς να λένε πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά αναμένεται να φτάσει το μεγαλύτερο επίπεδο «εντός ημερών ή μερικών εβδομάδων».
Ήδη έχει δοθεί εντολή να ξεκινήσουν εργασίες για την εκκένωση της περιοχής, όπου υπολογίζεται ότι ζουν πάνω από 300.000 άνθρωποι (υπολογίζουν ως και μισό εκατομμύριο), σε ακτίνα 14 χιλιομέτρων. Οι πόλεις που έχουν ήδη διαταχθεί να εκκενωθούν σύμφωνα με το CNN, είναι οι Μπατάνγκας και Λουζόν, μαζί με τα γύρω χωριά.
Το Ινστιτούτο Σεισμολογίας στις Φιλιππίνες, ανέφερε πως τα σημάδια δείχνουν για γρήγορη κλιμάκωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, που περιμένουν να βγάλει μεγάλη ποσότητα λάβας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αυτό που φοβούνται, είναι η περίπτωση να δημιουργηθεί και τσουνάμι από την σεισμική δραστηριότητα του ηφαιστείου, καθώς από κάτω βρίσκεται μια μεγάλη λίμνη.
Ηφαίστειο Φιλιππίνες: Καταστράφηκε τουριστικός «παράδεισος»
Ήδη οι στάχτες έχουν καταστρέψει την περιοχή Λα Λουζ, έναν «παράδεισο» όπως τον χαρακτηρίζουν για τους τουρίστες. Οπως επιβεβαίωσε ο Μαρκ Τίμπαλ, εκπρόσωπος εθνικών Καταστροφών στις Φιλιππίνες, η βλάστηση έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ όλα τα ζώα κάηκαν από την λάβα.
Την ίδια ώρα, η σεισμική δραστηριότητα από το ηφαίστειο συνεχίζεται και όπως σχολίασε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Σεισμολογίας των Φιλιππίνων, Μαριτόν Μπόρνας, «δεν υπάρχει τίποτα πλέον που θα εμποδίσει την λάβα να ανέβει προς τα πάνω».
Σπίτια και δρόμοι στην περιοχή του Μπατάνγκας έχουν ήδη καταστραφεί από τις δονήσεις, ενώ το επίπεδο συναγερμού έχει φτάσει στο «4» (ανώτερο επίπεδο το 5), με τις αρχές να είναι προετοιμασμένες για δύο σενάρια: το ένα αφορά την περίπτωση να γίνει η έκρηξη μέσα στα επόμενα 24ωρα και το άλλο, να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων. Ηδη έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι που παραμένουν σε κοντινές περιοχές, αλλά και στην Μανίλα, που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο, να φορούν υποχρεωτικά μάσκες και βρεγμένα ρούχα, ώστε να αποφύγουν την εισπνοή στάχτης.
Το ηφαίστειο Τάαλ την τελευταία φορά που ήταν ενεργό, ήταν το 1977. Προηγουμένως είχαν σημειωθεί εκρήξεις τριών ημερών το 1911, ενώ πίσω στο 1754, το ηφαίστειο είχε δραστηριότητα για διάστημα, όπως εκτιμάται, επτά μηνών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.