Ακόμη μια δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία με τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από τους διπλούς σεισμούς της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης αντίστοιχα, να έμειναν σε σκηνές, ξενοδοχεία, ακόμη σε στα αυτοκίνητά τα οποία έχουν παρκάρει έξω από τα μισογκρεμισμένα σπίτια τους.

Όσο ο χρόνος περνάει τόσο οι μετασεισμοί γίνονται πιο αραιοί, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σεισμολόγοι και γεωλόγοι αναμένουν τα νέα δεδομένα από τις εικόνες του δορυφόρου, τα οποία θα λάβουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα , προκειμένου να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να πέσουν αρκετά σπίτια, ενώ προκλήθηκε και πανικός στους κατοίκους.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός που συμμετείχε στη συνάντηση των σεισμολόγων, όλη η επιστημονική κοινότητα βρέθηκε στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου για να παρακολουθήσει το φαινόμενο, ο πρώτος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ έγινε στο Δαμάσι ενώ ο δεύτερος των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το βράδυ, στην περιοχή από το Μεσοχώρι μέχρι την Ελασσόνα, διερευνάται από τους επιστήμονες και το πόρισμα θα είναι έτοιμο τη Δευτέρα.

Για τις μετασεισμικές δονήσεις, ανέφερε ότι το 70% σημειώνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον κύριο σεισμό, ενώ απευθυνόμενος στους κατοίκους ο κ. Αγοραστός τους κάλεσε να κλείσουν τα αυτιά τους στις φήμες και να ακούν μόνο την επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπουν μέσα σε όσα σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Το σεισμικό φαινόμενο των διπλών σεισμών αν και σπάνιο έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα με την τελευταία φορά να καταγράφεται το 2014 στους διπλούς σεισμούς της Κεφαλονιάς, όπου είχαμε δυο «χτυπήματα» των 6 Ρίχτερ με διαφορά δέκα ημερών. Μέχρι χθες το βράδυ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε καταγράψει δεκάδες μετασεισμούς μικρών μεγεθών με τον τελευταίο να έχει μέγεθος 3,7 Ρίχτερ. Σε δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι μετά και από τον ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, στη μετασεισμική ακολουθία που εξελίσσεται είναι πολύ πιθανόν να γίνει ισχυρός μετασεισμός τις επόμενες ημέρες ή και ώρες.

Συγκεκριμένα ο κ Παπαζάχος ανέφερε: «σε μια τέτοια μετασεισμική ακολουθία, όπως εξελίσσεται, θα είναι απίθανο να μη γίνει ισχυρός μετασεισμός τις επόμενες μέρες ή και ώρες». Επίσης πρόσθεσε ότι: «Όταν γίνεται ένας ισχυρός σεισμός, πάντα ενεργοποιούνται -σε μικρό ή μεγάλο βαθμό- γειτονικά ρήγματα», ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να πιστεύουν σε διάφορες φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολύ καιρό ακόμη και θα δώσει σεισμούς ακόμη και 5,4 ρίχτερ. Ωστόσο επισήμανε ότι η πιθανότητα ενός νέου σεισμού στην Ελασσόνα ίδιου μεγέθους με εκείνους της Τετάρτης και της Πέμπτης είναι πολύ μικρή. Ενώ τόνισε ότι επειδή τα κτίρια είναι πολύ καταπονημένα, με πολύ μικρότερες δονήσεις μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου χαρακτήρισε τους δύο σεισμούς “δίδυμο σεισμό πάνω στο ίδιο ρήγμα”.

Και σήμερα θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα κτίρια των περιοχών όπου χτυπήθηκαν από τους διπλούς σεισμούς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν ελεγχθεί 941 κτίρια συνολικά. Από αυτά τα 841 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση. Επίσης, έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκίνησε χθες τη μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό

. Οι έλεγχοι στις περιοχές που επλήγησαν στους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου γίνονται από κλιμάκιο 114 μηχανικών, που κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!